nieuws

Lichtpuntjes in Betuweroute

bouwbreed

rotterdam – Ruim 130 kunstwerken telt de Betuweroute, maar ze hebben niet allemaal een kunstzinnige uitstraling. Met 5000 wegdekreflectoren is de betonnen onderbouw van een aanbrug omgetoverd tot een flonkerende sterrenhemel.

Royal Haskoning Architecten en Ingenieurs stelde in de planfase van de Betuweroute voor om de kunstwerken ter hoogte van de Rotterdamse wijk Charlois en verderop bij Barendrecht te voorzien van een �doorlopend� kunstwerk.

De aanbrug vormt over een lengte van enkele honderden meters de geleidelijke overgang vanaf maaiveld naar het ongeveer 6 meter hoger gelegen spoorviaduct. Normaliter is zo�n onderbouwde aanbrug een betonnen kolos, die in z�n kaalheid een goede voedingsbodem vormt voor graffiti. De spuitbussen blijven echter ongebruikt, want de betonnen wanden hebben van zichzelf voldoende zeggingskracht gekregen.

Om een donkere achtergrond te verkrijgen is het beton afgewerkt met een gekleurde spuitmortel in een fijne parelstructuur. De duizenden wegreflectoren zijn daarin op willekeurige plekken aangebracht. Het resultaat is een nachthemel bij daglicht, want de ingebouwde wegreflectoren hebben hun grootste flonkering als de zon schijnt. In de schemering is het effect het fraaist.

De massief glazen wegreflectoren zijn geleverd door Van Wylick Reflektie Nederland uit Sint Michielsgestel. Ze hebben een diameter van 100 millimeter en reflecteren invallend licht over 360 graden. De reflectoren zijn gelijmd in gaten die bij het storten van het beton in de bekisting zijn uitgespaard. De plaatsing van die gaten in de bekistingelementen is zo willekeurig mogelijk gebeurd om het effect van een sterrenhemel zo goed mogelijk te benaderen.

Voor directeur Chris van Wylick is het oneigenlijk gebruik van de wegdekreflectoren voor herhaling vatbaar. Hij dicht de nieuwe toepassing een Eftelingachtige sfeer toe: “Het kunstwerk ligt als het ware te midden van het landschap als een spoorlichaam met flonkerende juwelen te wachten op haar eerste treinen”.

Reageer op dit artikel