nieuws

Lasercentrum voor metaal in Twente

bouwbreed

enschede – De Universiteit Twente en de Koninklijke Metaalunie hebben in Enschede samen het Laser Applicatie Centrum (LAC) opgericht. Het centrum is een proeftuin waar innovatieve ideeën en concepten op hun haalbaarheid worden getest.

De universiteit brengt onderzoekscapaciteit en laserapparatuur, en de mkb-bedrijven die zijn aangesloten bij de Metaalunie kunnen experimenteren met deze nieuwe technieken. “Het LAC is bovendien een kennis- en adviescentrum voor andere sectoren, waaronder de bouw”, zegt directeur P. Hartger van het nieuwe lasercentrum.

Met nieuwe bewerkingstechnieken kan nauwkeuriger, sneller en goedkoper worden gewerkt. De UT doet enerzijds fundamenteel onderzoek naar nieuwe typen lasers en anderzijds naar daadwerkelijke toepassingen van lasers in bewerkingsprocessen als snijden lassen en cladden. “Door nieuwe driedimensionale technieken lasersnijden kunnen we frames en buizen nog beter passend maken met een minimale las. Bovendien ontstaat er een veel grotere vormvrijheid en heb je minder gereedschappen nodig.”

Naast de ondernemers in de metaal kunnen ook andere sectoren van het LAC profiteren.

De bouwsector kan bij het centrum aankloppen met vragen over lasermarkeringen. Het gaat daarbij vooral om het aflezen van maten. Daarnaast is het LAC een kenniscentrum. “De UT heeft boekenplanken vol met kennis en goede ideeën. Daar wordt nog te weinig mee gedaan”.

Reageer op dit artikel