nieuws

Lang geluidsscherm verdient een stevige kleur

bouwbreed

utrecht – Na een “leuke discussie” met architect Fons Verheijen is de Utrechtse welstandscommissie unaniem om. Het 800 meter lange geluidsscherm langs de A2 mag de kleur rood houden. “De architect had gewoon gelijk”, zegt J. Koning, secretaris van de commissie. “Hij heeft ons overtuigd.”

“Het gebouw is zo lang”, zegt Verheijen. “Als het niet een stevige kleur krijgt, ervaart de automobilist die met een snelheid van 120 kilometer per uur voorbij raast, het niet meer als één gebouw. Het breekt juist als het een lichtere, fletsere materiaaltint moet zijn.

Verschillende leden van de welstandscommissie hadden daarentegen hun twijfels over die �stevige kleur�. Zou je het de automobilist kunnen aandoen. Dat felle ferrarirood. Koning: “Er gebeurt visueel al zo veel. Eerst kom je uit de tunnelbak, dan dit lange gebouw en daarna ook nog eens het Cockpitgebouw van Kas Oosterhuis. Als automobilist wordt je steeds met iets anders geconfronteerd. Eén kleurentoon lijdt niet zo af.”

Maar Verheijen heeft de kleur rood niet voor niets gekozen. Al ontwerpende koos hij ferrari-rood vanwege de associatie met de snelheid van de auto en die kleur bleef staan.

Nadat de commissieleden aan de hand van computeranimaties zelf hebben kunnen ervaren hoe het is om langs de Wall te razen – “het is net of je in de auto zit en het beeld ziet langsschieten” – is het oordeel unaniem. De Wall wordt rood.

Weliswaar een wat “donkerder deftiger” rood, maar daartoe was Verheijen wel bereid.

Opdrachtgever van het gebouw waarin tevens grootschalige detailhandel is gepland, is Burgfonds, een ontwikkelaar uit Zaltbommel. Over twee à drie maanden begint de bouw.

Reageer op dit artikel