nieuws

Huisvesting UWV ruim 10 procent hoger dan gemeld

bouwbreed

den haag – De huisvestingskosten, 19,2 miljoen euro, van het hoofdkantoor van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in Amsterdam zijn 11 procent hoger dan minister De Geus (sociale zaken) eerder aan de Tweede Kamer heeft gemeld.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de minister gisteren heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. De hogere kosten zijn vooral veroorzaakt door de hoge inrichtingskosten van het gebouw voor de raad van bestuur. Zo zijn nog voor oplevering delen gesloopt, vloeren vervangen door marmer en plafonds met Amerikaans walnotenhout geplaatst. Deze aanpassingen voor het bestuurscentrum, het vergadercentrum en de entreehal komen uit op ruim 3,5 miljoen euro. Eerder werd uitgegaan van 1,9 miljoen euro. Minister De Geus twijfelt of deze kosten wel nodig waren. Hij noemt ze zorgwekkend en onvoldoende sober en verantwoord.

In het rapport staat dat bij de berekening van het bruto vloeroppervlak ten onrechte een parkeergarage is meegeteld. Hierdoor zijn de kosten voor huur en de inrichting per vierkante meter bruto vloeroppervlak van het UWV-kantoor 236 euro, en niet de eerder gemelde 190 euro. De investeringen in de totale inrichting van het hoofdkantoor bedragen 771 euro in plaats van 635 euro per vierkante meter. De makelaarskosten bedroegen ruim 1 miljoen euro en er werd twee keer provisie betaald. Volgens het rapport is er geen helderheid waarom dit is gebeurd. De minister stelt een onderzoek in.

Minister De Geus vindt dat door onvolledige en onjuiste informatie de relatie tussen hem en de raad van bestuur ernstig is geschaad. De top van het uitvoeringsinstituut is daarom de wacht aangezegd.

Reageer op dit artikel