nieuws

Hightech geluidskunstwerk verfraait Multimediapark

bouwbreed

SON EN BREUGEL – Hongaarse constructiewerkers zijn in het Multimediapark op bedrijventerrein Ekkersrijt in Son en Breugel bezig met de bouw van het interactieve Son-O-House, een groot hightech geluidskunstwerk van de Rotterdamse architect Lars Spuybroek.

Spuybroek ging bij zijn ontwerp uit van menselijke bewegingen van werknemers die het paviljoen kunnen bezoeken.

Zestien vrachtwagens waren nodig om de verschillende onderdelen van het kunstwerk vanuit Hongarije te vervoeren. Wekenlang werd gewerkt aan de megaconstructie. Inmiddels is de bouw van het �huis waar geluiden wonen� volop in gang gezet. Volgens gemeentesecretaris Ad van Etten van Son en Breugel, die samen met burgemeester Baartmans de komst van het kunstwerk mogelijk maakte, is het Son-O-House precies het eigentijdse kunstwerk waar de gemeente al een poos naar op zoek was. “Het sluit perfect aan bij de hightech-omgeving van het Multimediapark.”

Het Son-O-House, dat in opdracht van het industrieschap Ekkersrijt wordt gebouwd, is een volledig met de computer vormgegeven muziekpaviljoen van roestvrij staal. Hiervoor werkte Spuybroek samen met muziekcomponist Edwin van der Heide. In de constructie van circa 23 bij 20 meter worden tientallen sensoren aangebracht die de bewegingen van de wandelende bezoekers opvangen. Elke beweging kent een eigen geluidseffect, waardoor een steeds andere computergestuurde klankcompositie binnen het paviljoen weerklinkt. Op die manier laat iedere bezoeker zijn eigen sporen in het kunstwerk na. Felgroene led�s moeten het geheel een extra futuristische dimensie geven.

Over twee weken moet de bouw van de enorme constructie klaar zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels