nieuws

Haagse regels scheiden Luik en Maastricht

bouwbreed

maastricht – Woningcorporatie Servatius uit Maastricht wil uitbreiden naar de over de grens gelegen gemeente Luik, maar mag dat niet van het ministerie van VROM.

Servatius krijgt nu steun van de Maastrichtse woningcorporatie Woonpunt: beide corporaties vinden dat het ministerie antiek denkt over grenzen.

Voor de corporaties gaat het om een principekwestie: de strijd tegen het starre randstedelijke denken, waardoor Nederland nog altijd in een keurslijf van grenzen wordt gepropt. Servatius en Woonpunt willen dat korset uittrekken en meewerken aan de renovatie van een wijk in Luik, waar woontorens vooral de zwakke onderkant van de samenleving aantrekken.

Woonpunt en Servatius zijn daarom aangeschoven bij het overleg over de herstructurering van de wijk Droixhe. De gemeente Luik is daar blij mee, gezien de kennis van de Maastrichtenaren rond de herstructurering van verloederde wijken. Maar het Nederlandse ministerie ziet dat niet zitten.

Maastricht kent nauwe economische en culturele banden met Luik. In Maastricht overheerst daarom de gedachte, dat men in Den Haag gewoon geen Frans kan lezen, en daarom de boot afhoudt.

Reageer op dit artikel