nieuws

Grote achterstand bij restaureren molens

bouwbreed

AMSTERDAM – Nederland kent een grote achterstand in het restaureren van monumentale molens. Volgens een schatting van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg moet ongeveer de helft van de circa 1200 molens nog een (deel)restauratie ondergaan. De kosten daarvan bedragen tientallen miljoenen euro�s. Dit zegt L. Endedijk, directeur van de Hollandsche Molen, in een toelichting op […]

AMSTERDAM – Nederland kent een grote achterstand in het restaureren van monumentale molens. Volgens een schatting van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg moet ongeveer de helft van de circa 1200 molens nog een (deel)restauratie ondergaan. De kosten daarvan bedragen tientallen miljoenen euro�s.

Dit zegt L. Endedijk, directeur van de Hollandsche Molen, in een toelichting op een artikel van zijn hand in het tijdschrift Molens. De eerste signalen kwamen van de molenmakers, van wie de orderportefeuille vrijwel leeg is. De grote restauratieprojecten van de laatste jaren zijn nagenoeg voltooid.

Volgens adjunct-directeur J. van de Voorde van Monumentenzorg moeten 450 molens op korte termijn worden gerestaureerd, waarvoor 70 miljoen euro nodig is. Daarvan zijn 157 molens zo slecht dat ze tot de �kanjers� worden gerekend. Hiervoor is 25 miljoen euro nodig. Bij de overige te restaureren molens gaat het om een combinatie van restauratie en onderhoud.

Molens verkeren volgens hem in een wat slechtere situatie dan andere monumenten. In de afgelopen jaren zijn twee kanjerprojecten uitgevoerd. Onder de 68 objecten bevond zich slechts een molen.

Een andere oorzaak van de achterstand bij molens heeft volgens Endedijk te maken met het feit dat moleneigenaren niet of nauwelijks van een aantrekkelijke fiscale regeling via restauratiehypotheken kunnen profiteren.

Reageer op dit artikel