nieuws

Gemeenten willen tientallen miljoenen terug

bouwbreed

utrecht – De stichting Regres, die bouwfraudeclaims bundelt namens 75 gemeenten, verwacht “enkele tientallen miljoenen” euros te verhalen op de aannemerij. De eerste zes proefprocessen moeten een half miljoen euro opleveren.

Dat heeft voorzitter J. van Zanen van de stichting Regres Bouwnijverheid gisteren bekendgemaakt.

De eerste claims worden ingediend namens de gemeenten Diemen, Scheemda, Zaanstad, Hoogezand Sappemeer en Emmen. In totaal zijn daar dertig bouwbedrijven bij betrokken, waaronder in elk geval Koop Tjuchem, KWS en Reef.

“De dagvaardingen liggen klaar”, aldus Van Zanen, “maar eerst zullen de aannemers worden gesommeerd de claims te betalen. Doen ze dat niet, zoals wij verwachten, dan komt het tot rechtszaken.” Die kunnen volgens Van Zanen gemakkelijk anderhalf tot twee jaar duren. “En omdat er ook nog beroep mogelijk is, zal over een jaar of vijf pas echt duidelijkheid bestaan over onze claims.”

Als de proefprocessen succes opleveren, zullen nog veel meer vorderingen worden ingediend. In totaal heeft de stichting 275 claims van 75 verschillende gemeenten verzameld.

Volgens Van Zanen, tevens wethouder van de gemeente Utrecht, zijn de zes uitgekozen proefzaken niet per definitie de meest kansrijke. “We hebben bij de selectie meer gekeken naar het soort aanbesteding. Zo zit er een onderhandse en een openbare aanbesteding tussen. En zo is de ene zaak gebaseerd op het UAR 86 en een andere op het UAR EG 91.”

Advocatenkantoor Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn is ingeschakeld voor de juridische afwikkeling. Jurist M. van Rijn van dat kantoor verwacht “een redelijke kans” om de claimzaken bij de civiele rechter te winnen. “Ik geef ons zeker 50 procent kans. Het lastigste zal zijn om de hoogte van de schade aan te tonen. De vraag is immers welke prijs een gemeente zou hebben betaald als er wel eerlijke concurrentie zou zijn geweest.”

Van Rijn vreest niet dat de rechter de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem, die de basis vormt voor alle schadeclaims, terzijde zal schuiven. “De parlementaire enquête heeft wel duidelijk gemaakt dat de schaduwboekhouding authentiek is. Bovendien had de enquêtecommissie nog meer schaduwadministratie die perfect aansloten op die van Koop Tjuchem.”

Reageer op dit artikel