nieuws

Gemaal krijgt vorm van achterkant schip

bouwbreed

bergambacht/nederlek – Het in aanbouw zijnde gemaal Krimpenerwaard op de grens van de gemeenten Bergambacht en Nederlek, wordt niet zomaar een gemaal. Het uitstroomhoofd krijgt de vorm van de achtersteven van een schip.

“Voor dagjesmensen is het zeker de moeite waard eens te komen kijken”, zegt Y. de Zwart, projectleider van het Hoogheemraadschap Krimpenerwaard. Daarnaast biedt de grote glazen pui straks een weids uitzicht over de Lek en het polderlandschap.

De buizen die het water afvoeren, blijven in de constructie zichtbaar. In het midden van het gebouw komt een doorzichtige vloer die een kijkje biedt op de niet voor niets rode buizen met een diameter van circa 1,4 meter.

Twee pompen vormen het hart van het gemaal. Met een capaciteit van 2 x 200 kuub per minuut vervangt het het bijna een eeuw oude gemaal Hoekse Sluis, dat niet meer aan de technische en milieukundige eisen voldoet.

Het systeem loost overtollig water uit de boezem via de buizen de Lek in. In de hele constructie zijn 180 betonpalen verwerkt, 175.000 kilo ijzer, 1300 kubieke meter beton en 700 kubieke meter onderwaterbeton. De bouw van het gemaal maakt onderdeel uit van het landinrichtingsproject Herinrichting Krimpenerwaard, dat bestaat uit drie hoofdgemalen en zeven kleinere vijzelgemalen.

De Dienst Landelijk Gebied van het ministerie Landbouw is opdrachtgever. De totale kosten zijn 8 miljoen euro, waarvan het hoogheemraadschap 50 procent investeert. Groep Midden Betuwe is juli 2004 klaar met de bouw en dan treedt het gemaal in werking.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels