nieuws

Familieopvolging minder populair binnen mkb

bouwbreed Premium

zoetermeer – Familieleden zijn bij mkb-ondernemingen steeds minder in trek als opvolgingskandidaten. Dat meldt het EIM, een onderzoeksbureau voor het midden- en kleinbedrijf. Meer dan zes jaar geleden namen bij 80 procent van de overdrachten de kinderen het roer van hun ouders over.

De afgelopen vijf jaar is dat percentage met een kwart gedaald naar 60 procent, zo blijkt uit het rapport �Bedrijfsoverdracht in het mkb�.

Familie-overnames zijn op de lange termijn ook steeds minder succesvol. Bij bedrijven die de afgelopen vijf jaar een machtswissel hebben doorgemaakt is 40 procent binnen de familie gebleven. In vergelijking met ondernemingen die zes of meer jaar geleden zijn overgedragen ligt het percentage eenderde hoger. In de periode 1998-1983 was 60 procent van de ondernemingen na het aftreden van de directie nog in handen van de familie.

Veel ondernemers blijven het wel proberen om hun bedrijf aan de volgende generatie over te dragen. Van de bedrijven die nu bezig zijn met een overdracht, wil 95 procent de leiding aan het eigen kind overdragen. Iets meer dan de helft sluit de generatiewissel met succes af.

Volgens het EIM zijn de meeste bedrijven achteraf wel tevreden met de nieuwe leiding. Van de bedrijven die recentelijk van eigenaar zijn gewisseld, overnames niet meegeteld, is 90 procent tevreden over de nieuwe situatie. De stap heeft in veel gevallen zelfs een positief effect. Bij een kwart van de overgedragen ondernemingen stijgt zowel de winst als de omzet na de overdracht.

Momenteel zijn zo�n 35.000 bedrijven bezig met een opvolging. Dat is 6 procent van de Nederlandse mkb-ondernemingen. Daarbij komen nog ongeveer 15.000 ondernemers die binnen één tot twee jaar een punt achter hun carrière willen zetten.

Reageer op dit artikel