nieuws

Energiereus RWE trekt zich terug uit Hochtief

bouwbreed

essen – Energieconcern RWE neemt afscheid van dochterbedrijf Hochtief. De grootaandeelhouder van het vijfde bouwconcern ter wereld wil nog deze maand al zijn 39,3 miljoen aandelen van de hand doen. Hochtief is voor 48 procent eigenaar van de Nederlandse bouwer Ballast Nedam.

De afstoting van Hochtief past in het streven van RWE om zich volledig te concentreren op gas, water en elektriciteit. Topman H. Roels wil het liefst ook zo snel mogelijk van de tak Heidelberger drukmachines af. De Nederlandse bestuursvoorzitter kan het geld bovendien goed gebruiken om de schuldenlast van 19 miljard euro te saneren. Hochtief brengt waarschijnlijk circa 1 miljard euro op. Tot de eeuwwisseling was Hochtief een van de belangrijke pijlers van RWE. Sindsdien is het concern sterk van karakter veranderd en verdween de hoogste bouwbaas uit de raad van bestuur van de onderneming.

Topman H. Keitel van Hochtief vindt dat het vertrek van RWE op een gunstig moment komt. Het bouwbedrijf voerde afgelopen jaar, bij een omzet van 10,5 miljard euro, de winst voor belastingen met 30 procent op tot 159 miljoen euro.

Het pakket dat RWE aanbiedt, betreft via directe en indirecte weg 56,1 procent van de aandelen Hochtief. Een volume van 32 miljoen aandelen wordt voor een prijs tussen de 21,75 en 23,00 euro aangeboden. Bovendien wordt voor een bedrag tot 250 miljoen euro op uitstaande obligaties geboden. De uiterlijk op vandaag af te ronden transactie krijgt rugdekking van een groep institutionele beleggers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels