nieuws

Eindelijk een volwassen voetbalstadion

bouwbreed

athene – Olympiakos wordt de eerste Griekse voetbalclub met een overdekt stadion dat aan alle eisen van FIFA en UEFA voldoet. Tijdens de Olympische spelen worden er voetbalwedstrijden gespeeld. Aannemers J&P en AVAX zijn gebonden aan een uiterst strak schema en leveren daags voor de spelen op 30 juni op.

Veertien stalen vakwerkspanten dragen straks de transparante kap van het Karaiskaki-stadion nabij de haven van Piraeus.

Een aantal spanten is reeds geplaatst, maar één blik op de bouwplaats leert dat er ook nog heel veel moet gebeuren. Niettemin maakt Rika Antonopoulou van ontwikkelaar Intradevelopment zich geen zorgen over de tijdige voltooiing van het project.

En volgens haar dat doet het IOC dat evenmin. “De bouw ligt zelfs twaalf dagen voor op schema”, aldus de marketing manager stellig. “De onderhandelingen over de financiering en de afstemming met de bouw van het metrostation hebben allemaal lang geduurd, maar de feitelijke bouw verloopt voortvarend. Er wordt 7 dagen per week 12 uur per dag gewerkt. Als straks de dagen gaan lengen kunnen we ook meer uren maken, maar dat is volgens de planning niet eens nodig.”

Op 30 juni levert Intradevelopment het stadion op aan het IOC, dat er na 13 augustus een deel van het Olympische voetbaltoernooi afwikkelt. In totaal is er dan 420 dagen gebouwd.

Daarmee is de bemoeienis voor de ontwikkelaar overigens niet ten einde. Intradevelopment heeft zich voor een periode van 50 jaar verbonden aan de exploitatie van het complex. Het bedrijf neemt onder andere de verhuur en het beheer van de 6500 vierkante meter commerciële ruimte voor zijn rekening die is ondergebracht onder de tribunes.

Op die manier moet het bedrijf een langlopende lening van 40 miljoen euro terugverdienen; twee derde van de totale projectsom die 60 miljoen euro bedraagt.

Popconcerten

Volgens Antonopoulou zijn vrijwel alle commerciële ruimten verhuurd. Bovendien verwacht ze dat het 32.000 zitplaatsen tellende stadion erg aantrekkelijk zal zijn voor de organisatie van andere evenementen als popconcerten. Al was het maar, omdat het pal naast de nieuwe ringweg van Athene ligt én naast een metrostation dat momenteel eveneens wordt gebouwd.

Vanaf de omloop stappen de bezoekers straks zo het perron op en brengt de metro ze in twintig minuten in het centrum van Athene. De parkeerplaats met een capaciteit voor 2500 auto�s fungeert op wekelijkse dagen als Park & Ride, zodat er altijd voldoende activiteit is op en rond het stadion.

Ten opzichte van het oude stadion op dezelfde plek, dat vorig jaar werd gesloopt, is het nieuwe stadion bijna een kwart slag gedraaid. Dat levert een gunstiger lichtinval. Als eerste stadion in Griekenland is de tribune totaal overkapt en kunnen supportersstromen gescheiden worden zoals UEFA en FIFA vereisen voor het spelen van internationale wedstrijden.

Reageer op dit artikel