nieuws

Eerst randbeveiliging aanbrengen, dan betonvloer plaatsen

bouwbreed Premium

Eigenlijk jammer dat pas ná het plaatsen van een prefab betonvloer de vloerrandbeveiliging kan worden aangebracht. Een nieuw ontworpen systeem maakt het in de kalkzandsteenbouw mogelijk deze volgorde om te draaien. Met als vooruitzicht minder ongevallen.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1024287

houder: G. Hendriks

uitvinder: G. Hendriks

Volgens de tekst van octrooi 1024287 is het doel van vinding “het voorzien in een veiligheidssysteem welke eenvoudig en relatief goedkoop en zonder mechanische hulpmiddelen vanuit de binnenzijde van het op te trekken gebouw kan worden aangebracht.”

Het blijkt hier te gaan om een nieuw systeem voor het beveiligen van vloeren bij het optrekken van een gebouw met muren van kalkzandsteen. Oppervlakkig gezien betreft het een simpele leuning die moet voorkomen dat een bouwvakker die bezig is op een nog niet ommuurde vloer, bij een misstap naar beneden valt.

Ophangstrips

Natuurlijk bestaan dit soort systemen al, ophangstrips waarin beugels worden gehaakt. Die ophangstrips worden met pluggen en schroeven tegen de muur gezet, of met een hulsnagel in de bovenkant van de muur bevestigd, na het boren van een gat. Die beugel is vervolgens de basis voor de leuning.

Volgens G. Hendriks, hoofd afdeling advies bij de materieeldienst van Bam Woningbouw, zijn de bestaande vloerrandbeveiligingssystemen eigenlijk pas aan te brengen na het plaatsen van de vloer. Zijn eigen systeem wordt al geplaatst voordat de vloer er ligt, en zorgt dus meteen vanaf het begin voor een veilige werkomgeving.

De ophangstrip van systeem Hendriks steekt met een lip in een van de bestaande hijsgaten van een kalkzandsteenblok. De lip wordt vastgezet met een borgblokje. De ophangstrip heeft een gleuf waarin vanaf de onderzijde een beugel kan worden gehaakt die na kantelen steun geeft aan een verticale baluster.

Voor het moeiteloos kantelen en en aanbrengen van de baluster zijn enkele slimme borgvoorzieningen bedacht. Beugel en baluster zijn na bewezen diensten zonder enig probleem te verwijderen.

De octrooitekst beschrijft enkele varianten. In het simpelste geval kan een baluster bestaan uit een steigerbuis, met andere buizen als leuning. Een technisch mooiere oplossing  is het gebruik van een lichtgewicht baluster met, als extra voorziening, een wegdraaibare beugel voor het bevestigen van lichtgewicht leunhekken.

Hendriks ontwikkelde zijn systeem in zijn eigen tijd, maar testte het wel uit op bouwwerken van zijn werkgever.

Voor de productie heeft hij een paar bedrijven benaderd die “veel belangstelling hebben, maar nog even de officiële tests afwachten”.

Reageer op dit artikel