nieuws

Daling tophuren ingezet op kantorenmarkt

bouwbreed

amsterdam – De vastgoedsector slaagt er niet langer in de kantorenprijs met cadeautjes in de benen te houden. Dat constateert Jones Lange LaSalle in zijn Dutch City Reports.

In Amsterdam daalden het vierde kwartaal de tophuren met een tientje tot 320 euro per vierkante meter. Het aanbod steeg aan het slot van het jaar tot 824.000 meter. Het leegstandsniveau in de hoofdstad liep daardoor op tot 12,6 procent. De omvang van het aantal vastgoedtransacties in Amsterdam lag met een volume van 216.500 meter kantoorvloer slechts 3 procent onder het niveau van 2002.

In Den Haag en Rotterdam zakte vorig jaar de vraag naar kantoorruimte met 60 procent in. In de hofstad vond slechts in het laatste kwartaal 10.000 vierkante meter een nieuwe huurder. Het aanbod in Den Haag steeg tot 296.000 meter en bracht de leegstand op het nog altijd vriendelijke niveau van 6,7 procent. De tophuren daalden met 5 euro licht tot 205 euro per meter.

In Rotterdam bleef de kantorenhandel in het laatste kwartaal beperkt tot amper 8000 vierkante meter. De topprijzen daalden met een tientje tot 180 euro per meter. Met een aanbod van 246.000 meter bedraagt het leegstandspercentage in de havenstad 6,8 procent.

Op de kantorenmarkt blijft Utrecht fier overeind. De tophuren stabiliseerden zich op 198 euro per vierkante meter. Bij een leegstandspercentage van 9,2 procent wisselde vorig jaar evenals in 2002 een vloeroppervlak van 69.000 meter van bewoner.

In Eindhoven namen de transacties in de vastgoedsector toe tot 68.000 meter. Debet was vooral de overeenkomst die Atos Origin sloot voor een contract van 24.500 meter. De tophuur stabiliseerde zich op 186 euro.

Vastgoedmaatschappij Jones Lang LaSalle verwacht dat de vraag naar kantoorruimte pas op zijn vroegst in 2006 weer toeneemt. Het herstel van de kantorenmarkt ijlt doorgaans anderhalf jaar na bij de opleving van de algehele economie. De eigenaren slagen er steeds minder goed in om met huurvrije perioden en bijdragen in de inrichtingskosten de prijzen die een jaar geleden nog golden, overeind te houden.

Reageer op dit artikel