nieuws

Combi-armatuur voor bouwkundig plafond

bouwbreed Premium

utrecht – In 2007 zit in 35 tot 40 procent van de nieuw gebouwde kantoren in Duitsland een bouwkundig plafond. De afdeling klimaattechniek van Technisch Bureau Merford rekent voor Nederland met een identieke ontwikkeling. Het bedrijf uit Gorinchem speelt daarop in met onder meer de armaturen van Trox Technik waarin onder meer verlichting en klimaatbeheersing zijn geïntegreerd.

Met nadruk brengt de leverancier de uitvoering MSB onder de aandacht. Trox levert die in een actieve uitvoering met primaire lucht en een passieve uitvoering met vrije convectie.

Het systeem is bedoeld voor koelvermogens tot zo�n 120 watt per vierkante meter. De armatuur meet een lengte van 2,80 meter en biedt onder meer plaats aan lampen, luidsprekers, bewegingsmelders en bekabeling. De uiteindelijke vermogens van koelen en verwarmen worden op projectspecificatie ingeregeld.

De vormgeving van de armatuur ontstaat eveneens op projectspecificatie. De investering voor een meter MSB bedraagt zo�n 450 euro.

Investeerders zullen dat bedrag graag neertellen, verwacht Merford. Het bureau constateert namelijk dat het verlaagde plafond aan belangstelling verliest. Niet in de laatste plaats omdat de plafondhoogte bij een bouwkundig plafond minder hoog hoeft te zijn. Ontwikkelaars winnen zo al snel een verdieping.

Het zijn dan ook vooral de ontwikkelaars en de architecten bij wie het bureau de combi-armaturen onder de aandacht brengt. De ontwerpers moeten zich volgens het bureau dan wel een nieuwe en integrale aanpak eigen maken. De armaturen lopen niet evenwijdig aan de gevel maar staan er loodrecht op. En dat vergt een nieuwe visie op de indeling van het plafond.

Reageer op dit artikel