nieuws

Brabant bezorgd over noodoverloopgebied

bouwbreed Premium

den bosch – De provincie Noord- Brabant wil graag van staatssecretaris Schultz van Haegen weten waarom het kabinet kiest voor een kleiner noodoverloopgebied van de Maas dan de commissie Luteijn had aangegeven. Volgens het provinciebestuur betekent het kabinetsbesluit dat er extra dijken moeten worden aangelegd om dorpen te beschermen, die anders niet nodig waren. Zelf […]

den bosch – De provincie Noord- Brabant wil graag van staatssecretaris Schultz van Haegen weten waarom het kabinet kiest voor een kleiner noodoverloopgebied van de Maas dan de commissie Luteijn had aangegeven. Volgens het provinciebestuur betekent het kabinetsbesluit dat er extra dijken moeten worden aangelegd om dorpen te beschermen, die anders niet nodig waren.

Zelf had de provincie in gedachten dat het hele gebied ten zuiden van de Maas tussen Cuijk en Den Bosch bij hoogwater als noodoverloop kon dienen. Door compartimenten in dat gebied te realiseren, zou de Beerse Overlaat zoals de strook heet, gecontroleerd onder water gezet kunnen worden en nooit meer compartimenten dan nodig. De commissie Luteijn heeft ook de aanwijzing van het hele gebied aanbevolen. Het kabinet wijst nu alleen het oostelijk deel tussen Cuijk en de zuidelijke A50 aan. Nu het landsbestuur er anders over denkt, legt Brabant de staatssecretaris in een brief haar zorgen uit: volgens Luteijn is er een volume van 400 miljoen kubieke meter nodig om de hoge golf op te vangen. Het aangewezen gebied kan maar 100 miljoen kubieke meter bergen.

Reageer op dit artikel