nieuws

Bouwvakker blijkt gevaarlijkste beroep

bouwbreed Premium

den haag – Bouwvakkers hebben het gevaarlijkste beroep van Nederland. Dat blijkt uit een rapport van Arbeidsinspectie, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De bouwsector is goed voor 6 procent van de banen en tegelijk voor 22 procent van alle ongevallen. “Werknemers in de bouw hebben daarmee de grootste kans op een ernstig ongeval op […]

den haag – Bouwvakkers hebben het gevaarlijkste beroep van Nederland. Dat blijkt uit een rapport van Arbeidsinspectie, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De bouwsector is goed voor 6 procent van de banen en tegelijk voor 22 procent van alle ongevallen. “Werknemers in de bouw hebben daarmee de grootste kans op een ernstig ongeval op het werk”, concludeert de Arbeidsinspectie dan ook.

De Arbeidsinspectie komt tot die conclusie na onderzoek van ruim zeventienhonderd ernstige ongevallen, waaronder zeventig met dodelijk afloop. De belangrijkste oorzaken van ernstig letsel vormen het vallen en bekneld raken. In de bouw is bij meer dan de helft van de ongevallen sprake van een val.

Uit het rapport van de Arbeidsinspectie blijkt ook dat uitzendkrachten vaker bij een ongeluk betrokken zijn dan werknemers in vaste dienst. Uitzendkrachten bezetten maar 3 procent van de banen, maar zijn betrokken bij 13 procent van de ongevallen. De inspectiedienst vermoedt dat dit te maken heeft “met gebrekkige kennis over het werk en onvoldoende toezicht.”

Hoe meer ervaring, hoe minder ongelukken, zo blijkt ook uit het onderzoek. Werknemers die korter dan twee jaar in dienst zijn, lopen grotere risico�s, ongeacht leeftijd.

Reageer op dit artikel