nieuws

Bouwproject Grave brengt Ballast Nedam in de penarie

bouwbreed

grave – Projectontwikkelaar Ballast Nedam is niet langer partner van de gemeente Grave bij het bouwen van zeshonderd woningen op het sterk verouderde industrieterrein Wisseveld. Ballast verloor de controle op het project nadat enkele mede-eigenaren de grond doorverkochten aan derden.

Volgens wethouder G. Peeters van ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Grave raakten de partners hierdoor financieel in de knel. Bouwer Ballast Nedam, die financieel garant stond voor het project, had geen andere keus dan het grootse bouwproject terug te leggen bij de gemeente.

De gemeente en de projectontwikkelaar zetten in 2002 hun handtekening onder de intentieovereenkomst voor het ontwikkelen van de woonwijk. Het stedenbouwkundig plan voor het industrieterrein behelst, naast de bouw van zeshonderd woningen, een verzorgingshuis en uitbreiding van de jachthaven.

Dat Ballast Nedam voor het project derden zou benaderen, was bij de gemeente bekend. Wat de gemeente echter pas onlangs vernam, is dat de bouwer al sinds het voorjaar van 2003 in de problemen zit. “En dat is jammer”, reageert wethouder Peeters, die pas eind vorig jaar op de hoogte werd gesteld van de onduidelijke financiële toestand.

Controlefout

“Ik snap wel dat Ballast eerst heeft geprobeerd de boel zelf op te lossen, maar in dit geval heeft de projectontwikkelaar echt een steek laten vallen. Kennelijk zat er een controlefout in de overeenkomst die Ballast met zijn directe partners heeft opgezet.”

Peeters sluit niet uit dat er behalve de financiële problemen nog andere argumenten een rol spelen waardoor Ballast zich uit het project heeft teruggetrokken.

Ondanks de tegenvaller houdt de gemeente vast aan het stedenbouwkundig plan. Wel loopt de ontwikkeling van het industrieterrein enkele maanden vertraging op.

Peeters: “We bekijken nu welke optie het best is: of we kopen alle grond terug, of we ontwikkelen de grond samen met de partijen die de grond nu toch al in hun bezit hebben. Doemscenario is dat de bouw jaren stilvalt door juridisch lang slepende kwesties. Maar we zetten alles op alles om met de bouw door te gaan”

Wat de eventuele financiële gevolgen zijn, kan de wethouder nu nog niet overzien.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels