nieuws

Bouw denkt aan betalen NMa-boetes

bouwbreed Premium

den haag – De grote bouwbedrijven overwegen serieus de opgelegde boetes van de Nederlandse Mededingingsautoriteit te betalen en het juridisch verzet te staken. De kartelwaakhond zet haar onderzoek naar de nieuwe bouwfraude-onthulling niettemin door.

Voorzitter L.C. Brinkman van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf pleitte maandag voor direct betalen van de boetes. Volgens hem zou dat �een goed gebaar� zijn naar het publiek, dat genoegdoening verlangt voor jarenlange overtreding van de mededingingswet door de aannemerij. Brinkman deed zijn oproep naar aanleiding van de openbaring van de schaduwboekhouding van Boele & Van Eesteren. Daarin staat gedetailleerde informatie over prijsafspraken in de utiliteitsbouw.

Nederlands grootste bouwer BAM Groep is bereid gehoor te geven aan het pleidooi van Brinkman. Bestuursvoorzitter W. van Vonno zei gisteren al “aan alles te willen meewerken om een einde te maken” aan de bouwfraude. “Onder oude zaken moet nu echt een streep worden gezet.” BAM kreeg eind vorig jaar een boete van 27,5 miljoen euro opgelegd door de NMa.

Ook de topman van Volker Wessels, H. Hazewinkel, lijkt er inmiddels zo over te denken. In een reactie op Brinkmans oproep zegt hij in ieder geval “niets meer uit te sluiten”. Dura Vermeer zegt bij de kartelautoriteit inmiddels een verzoek te hebben neergelegd om te overleggen over de huidige situatie. “Wij willen er samen met de NMa uitkomen”, laat de woordvoerder van Dura Vermeer weten. “Wij verwachten dat de NMa snel zal ingaan op ons verzoek om tot een gesprek te komen.”

Ballast Nedam is er als enige onder de grote bouwconcerns van overtuigd dat procederen nog altijd de juiste weg is. De woordvoerder van het concern laat weten “geen ander standpunt” te hebben ingenomen na de nieuwe bouwfraude-onthullingen. Dat betekent dat Ballast Nedam zich juridisch zal verzetten tegen de NMa-boete van 14,8 miljoen euro.

Prive-adres

De mededingingsautoriteit heeft ondertussen laten weten dat haar bouwfraudeteam weer volledig is opgetuigd tot 35 man. Die duiken komende tijd in de nieuwe schaduwboekhouding en zullen zich richten op verboden prijsafspraken en marktverdeling.

“Het opmerkelijke is dat ook deze schaduwboekhouding niet op een kantooradres is gevonden maar op een prive-adres werd bewaard”, zegt een woordvoerder van de NMa. “Dat is opnieuw een duidelijke aanleiding om ons de bevoegdheid te geven ook in woningen rond te neuzen.”

De kartelwaakhond benadrukt dat het afgelopen jaren niet alleen de wegenbouw, maar ook de installatiesector, dakdekkers, ingenieurs en de Vinex-locaties zijn onderzocht. Daarmee wijst de NMa kritiek van kamerleden van de hand. Die vonden dat de NMa veel te passief is geweest in haar onderzoek naar de bouwfraude.

Reageer op dit artikel