nieuws

Arena immuun voor stroomstoring

bouwbreed

bunnik – Door een nieuw netontkoppelingsysteem hoeft de veldverlichting in een voetbalstadion niet uit te vallen bij een stroomstoring. BAM Techniek ontwikkelde daarvoor speciale software en schakeltechniek die in de Arena met succes is beproefd.

Een korte stroomonderbreking in een voetbalstadion kan grote gevolgen hebben. Noodstroomaggregaten kunnen gedeeltelijk de stroomvoorziening wel overnemen, maar het vraagt een aantal seconden om die op te starten. Voor vitale onderdelen als ontruimings- en beveiligingsinstallaties is doorgaans een zogenaamd UPS-systeem voorhanden, die de stroomvoorziening ononderbroken overneemt. Dat is nodig om te voorkomen dat er bij een calamiteit paniek uitbreekt onder het publiek.

Voor de veldverlichting biedt een UPS met batterijen echter geen soelaas. Niet alleen zou er een reusachtige UPS moeten staan, maar minstens zo�n indrukwekkend vermogen aan batterijen, om het eventjes uit te kunnen zingen.

Als de spanning ook maar een fractie van een seconde wegvalt is dat al funest voor de hoge druk metaaldamplampen die voor veldverlichting worden gebruikt. Die moeten dan eerst een kwartier afkoelen voordat ze opnieuw kunnen worden opgestart.

Alleen met speciale hoogspanning inschakelapparatuur is dat probleem te omzeilen, maar dat is een dure oplossing, omdat na iedere nieuwe start de levensduur van de lamp wordt verkort. Met de 320 lampen die een stadion als de Arena telt, tikt dat flink aan.

In de Amsterdamse voetbaltempel is slechts tien procent van de lampen uitgevoerd als zogenaamde �hot-restrike-lamp�. Deze worden automatisch ingeschakeld bij calamiteiten om het veld van noodverlichting te voorzien.

Een kleine tien jaar na de oplevering is de installatie van de Amsterdam Arena inmiddels aan een grootscheepse onderhoudsbeurt toe. Dat was voor huisleverancier BAM Techniek het startsein om eens na te denken over een alternatieve opzet van de noodstroomvoorziening. Vervangen van de hot-restrike lampen is namelijk zo kostbaar dat het interessant is om te kijken of het niet ook anders kan.

Concurrerend

Een goede noodstroomvoorziening kan de Arena bovendien een voorsprong geven op concurrerende stadions bij het binnenhalen van belangrijke internationale voetbalwedstrijden.

Niet dat de stroom de afgelopen jaren zo vaak is uitgevallen, maar de kans dat het mis gaat, speelt een rol bij de afwegingen die FIFA en UEFA maken. Volgens vestigingsdirecteur B. van Haaren van BAM Techniek is het in het bestaan van de Arena slechts één keer mis gegaan. Dat was vlak voor de aanvang van een voetbalwedstrijd, zodat de gevolgen niet dramatisch waren. De aftrap werd een kwartier uitgesteld, daarna kon de wedstrijd zonder problemen worden gespeeld.

Afgelopen najaar nam BAM Techniek een proef met speciaal ontwikkelde netontkoppelingstechniek. Aan een deel van de veldverlichting is tevens een uninterrupted power supply systeem, UPS gekoppeld.

De nieuwe schakeltechniek moest ervoor zorgen dat de stroomvoorziening voor de hoge druk metaallampen bij uitval van het net zelfs geen fractie van een seconde wordt onderbroken. En dat pakte in de praktijk goed uit.

Bij een storing moet de installatie vloeiend omschakelen van het openbare net naar de noodstroominstallatie en weer terug, zodra op het net de stroomvoorziening weer op gang komt. Geen sinecure, zo concludeert Van Haaren. Want schakelen van grote vermogens als bij de Arena het geval is, vergt normaal gesproken seconden. Die tijdspanne wordt met de nieuwe techniek drastisch teruggebracht.

Als de Arena inderdaad besluit om de techniek grootschalig in te voeren, zal de bestaande noodstroominstallatie moeten worden uitgebreid. BAM en de stadiondirectie bekijken momenteel samen wat de financiële consequenties van een dergelijke keuze zijn.

Terugverdienen

Een van de opties is om de noodstroom generatoren te gebruiken als een parallel geschakelde grote accu.

Daardoor kan het voetbalstadion energie terugleveren aan het net en kan het piekverbruik worden gereduceerd. Volgens Van Haaren is het denkbaar dat de aansluitcapaciteit van de Arena omlaag wordt gebracht.

Dat betekent dat er een voordeliger contract met het elektriciteitsbedrijf kan worden afgesloten. Op die manier kan de extra investering deels worden terugverdiend.

Stroomvoorziening mag geen

seconde haperen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels