nieuws

Architect wil middeleeuws kasteel in Drenthe nabouwen

bouwbreed

COEVORDEN – Naar Frans voorbeeld heeft de 85-jarige architect Joop Steenbeek vergevorderde plannen bij de gemeente Coevorden gedeponeerd voor het nabouwen van een heus middeleeuws kasteel op de grens van twee waterstromen, niet ver van de oorspronkelijke vestingmuren van die Drentse gemeente.

Bijzonder aan het project is niet zozeer het eindresultaat, het zogeheten Castellum, maar meer de historisch bouwplaats als toeristische attractie. Van de inkomsten van de toeristen worden de bouwers uiteindelijk betaald, waardoor het bouwproject zichzelf bedruipt.

Als voorbeeld voor Steenbeek geldt het Château de Guédelon, 100 kilometer ten zuiden van het Franse Orléans. Sinds enkele jaren wordt hier gebouwd aan een indrukwekkend middeleeuws kasteel, dat waarschijnlijk pas over 25 jaar klaar is. In de tussentijd trekt de zichzelf volledig bedruipende bouwplaats ruim honderdduizend betalende toeristen per jaar.

Ook de middeleeuwse bouwplaats van het Castellum is het gereedschap middeleeuws, de metselkalk wordt op middeleeuwse wijze aangemaakt, de bouwstenen dito gebakken, de hijstoestellen zijn klassieke loopmolens en het transport geschiedt uitsluitend met paard en wagen. De gemeente Coevorden heeft de plannen in eerste instantie enthousiast onthaald. Onderhandelingen met de eigenaar over de verkoop van de grond moeten, na een eerder mislukte poging, binnenkort worden hervat.

Mocht het middeleeuwse bouwproject desondanks in Coevorden stranden, dan heeft ook de gemeente Emmen inmiddels al belangstelling getoond.

Reageer op dit artikel