nieuws

Arbeidsinspectie intensief aan de slag in metaalsector

bouwbreed

den haag – De Arbeidsinspectie gaat de metaalsector intensief controleren. In totaal kunnen zon 640 bedrijven bezoek verwachten.

De inspecties zijn vooral gericht op het werken met gevaarlijke stoffen zoals lasrook en organische oplosmiddelen. Ook wordt gekeken naar lichamelijke belasting door tillen, trekken en duwen, zo meldt de Arbeidsinspectie. Reden voor de intensivering is dat de metaalsector een van de grootste van het land is, zo�n 550.000 werknemers.

Met name de grote lichamelijke belasting leidt relatief vaak tot ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Bij eerder onderzoek is gebleken dat het arbozorgsysteem in de metaal niet goed genoeg functioneert. Zo blijken veel bedrijven geen inzicht te hebben in de risico�s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Als er wel sprake is van kennis op dat gebied, wordt daar onvoldoende mee gedaan.

De Arbeidsinspectie heeft de ervaring dat er pas actie wordt ondernomen in bedrijven na een inspectiebezoek. Daarnaast voldoet de inspectie met de intensivering aan een wens van de Tweede Kamer. Die had hierom gevraagd in het geval dat het arboconvenant met de sector zou mislukken. Eind 2003 is dat convenant gestrand.

Bedrijven die hun arbeidsomstandigheden niet op orde hebben, kunnen rekenen op een waarschuwing, een eis, een boete of zelfs stillegging van het werk. Ook werknemers kunnen een boete krijgen, bijvoorbeeld als zij de door de werkgever verstrekte persoonlijke beschermingsmiddelen niet gebruiken.

Reageer op dit artikel