nieuws

Vorm maakt kinderdagverblijf voor bouwer interessant

bouwbreed

haarlem – Bijna elk spant heeft een eigen vorm in het nieuwe kinderdagverblijf in Haarlem Schalkwijk. Kenmerkend voor het paviljoenachtige gebouw zijn de ronde vormen met een huid van zink.

Een �stalen graat� vormt de basis van het gebouw waarbij de constructie vooral door de gelamineerde vuren en lariks spanten is bepaald. De constructie kent daarbij slechts enkele repeterende spanten. Voor de rest kreeg elk van de bijna dertig spanten vanwege de vorm van het nieuwe kinderdagverblijf een nummer en een eigen plek.

Volgens J. van der Zon, werkvoorbereider van hoofdaannemer Regiobouw Haarlemmermeer, maakt de vorm van het gebouw het werk zo interessant, maar ook inspannend. “De bouw wijkt sterk af van reguliere bouw en dat vergt van ons extra inspanning. Niet alleen door de vorm die van bovenaf het meeste weg heeft van een peer en in aanzicht van een druppel kwik, maar ook doordat een deel van het kinderdagverblijf een bouwlaag heeft en een deel is voorzien van een souterrain en bel-etage.”

Om een grotere lichtopbrengst te krijgen ontwierp het architectenbureau ONX Architecten uit Haarlem een dak voorzien van één grote lichtkoepel en tien kleinere. De huid van het gebouw is geheel van een zinken bekleding voorzien.

H. Elskamp, projectmanager van Loodgieters- en koperslagersbedrijf A. van Dijk uit Vijfhuizen typeert de klus als “knap lastig”. “We zijn met vier man al drie maanden bezig het werk te klaren.” Alle passtukken meten de werknemers van A. van Dijk in het werk op om ze in de werkplaats exact op maat te maken. De felsbanen hebben een breedte van 60 centimeter. In totaal verwerkt A. van Dijk 3000 kilogram zink voor een totaal oppervlak van 500 vierkante meter bekleding. Het zink type 14 is niet bovenmatig zwaar met een dikte van 0,8 millimeter, maar dat is volgens Elskamp juist de bedoeling, omdat toepassing van dikker zink problemen kan geven. “Niet alleen het vervormen is veel moeilijker, maar je krijgt ook kleurverschillen op de buigvlakken.” Het zink van de fabrikant Rheinzink is geprepatineerd in de kleur Natural Grey.

Om te voorkomen dat condens onder de zinken bedekking voor problemen zorgt, heeft de aannemer een speciale constructie gemaakt waarbij het zink op ruige tengels is aangebracht en de ruimte tussen bedekking en isolatie vrij is voor ventilatie. Een speciale dampdichte laag voorkomt bovendien dat de isolatie nat wordt.

Regiobouw Haarlemmermeer voert het werk uit in opdracht van de gemeente Haarlem. Stichting Kinderopvang Spaarne is de gebruiker van het gebouw. De bouwkosten bedragen 675.000 euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels