nieuws

Verleidelijke vrije autowasplaatsen

bouwbreed

utrecht – Op de Vinex-locatie Leidsche Rijn komen vijf autowasplaatsen. Exploitanten hebben de keuze uit acht ontwerpen. De aandachttrekkers moeten bewoners verleiden tot een bezoek.

Deze maand begint de aanbestedingsprocedure. “Wij bieden exploitanten twee locaties waar ze autowasplaatsen kunnen realiseren en exploiteren” aldus R. Hendriks van het projectbureau Leidsche Rijn, samen met Projectbureau Beyond de initiatiefnemers.

De eerste twee wasplaatsen met elk vier wasboxen komen in de wijken Langerak en Veldhuizen. Maar ook Terwijde, Vleuterweide en Het Zand krijgen zo�n voorziening. De kavelgrootte varieert van 600 tot 900 vierkante meter. Hendriks: “Bedrijfstechnisch gezien is dit concept haalbaar.”

De planning is dat medio mei bekend is welke ontwerpen worden gerealiseerd. Een aantal jaar geleden mislukte een proef met een onbemande wasplaats in Langerak. Hendriks: “De conclusie was dat we naar een meer geconcentreerde vorm van autowassen moesten.”

Exploitanten kunnen kiezen uit acht voorlopige ontwerpen gemaakt door kunstenaars en gebundeld in een catalogus. Realisatie kan alleen met instemming van de kunstenaar die bij het ontwerp moesten letten op hufterproof, veiligheid en dubbel ruimtegebruik. Hendriks: “De ontwerpen zijn heel divers, maar een behoorlijk deel is realistisch.”

De wasplaatsen komen bewust midden in de wijk. “Doordat ze op markante plekken komen, fungeert een wasplaats tevens als sociale ontmoetingsplaats. Op deze manier proberen we de bewoners tot een bezoek te verleiden.”

Het nieuwe Utrechtse stadsdeel is namelijk voorzien van een open watersysteem waardoor al het water in de bodem zakt. “Wettelijk kunnen we mensen niet verbieden hun auto te wassen, maar het is gezien dit watercircuit niet wenselijk.”

Reageer op dit artikel