nieuws

Verkoop bouwrechten voor ontwikkeling

bouwbreed

maastricht – Met de invoering van bouwrechten wil de provincie Limburg de plattelandsgemeenten steunen. Dit zegt gedeputeerde G. Driessen van ruimtelijke ordening in een interview met Cobouw. Met deze maatregel, die nog verder moet worden uitgewerkt, worden de projectontwikkelaars enigszins op een zijspoor gezet. “Mijn plan is om de huidige rode contouren voor woningbouw in […]

maastricht – Met de invoering van bouwrechten wil de provincie Limburg de plattelandsgemeenten steunen. Dit zegt gedeputeerde G. Driessen van ruimtelijke ordening in een interview met Cobouw.

Met deze maatregel, die nog verder moet worden uitgewerkt, worden de projectontwikkelaars enigszins op een zijspoor gezet. “Mijn plan is om de huidige rode contouren voor woningbouw in Limburg enigszins op te rekken, met name in het zuiden van de provincie. Maar ik wil voorkomen dat de eigenaren van die grond of projectontwikkelaars de enigen zijn die van de grondopbrengst profiteren en dus grote speculatiewinsten kunnen boeken”, aldus Driessen.

Door de invoering van bouwrechten of -certificaten per nieuwe bouwkavel, in feite een heffing, wil Driessen geld sparen voor de ontwikkeling van het landelijk gebied in de directe omgeving van dat bouwperceel. “Dan komt die opbrengst tenminste direct ten goede aan het gebied en niet aan de toevallige eigenaar, vaak een projectontwikkelaar. Voor hen blijft er genoeg winst over”, licht hij toe. Een enkele bouwcertificaat zou rond 50.000 euro moeten kosten, aldus Driessen.

Van één projectontwikkelaar heeft de gedeputeerde inmiddels een positieve reactie gekregen. “Het is een geweldige vorm van maatschappelijk ondernemen”, stelt hij.

Op pagina 3: Gedeputeerde Driessen: Overheid moet meedenken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels