nieuws

Veiling van schilderwerk per afslag

bouwbreed

den haag – De Rijksgebouwendienst (RGD) heeft de primeur voor de elektronische veiling van een schilderwerk. Komende week krijgt de laagste van de zes bieders het werk gegund. Volgende winter schildert de aannemer de koepel van de Bredase gevangenis voor 155.000 euro. Dat is bijna een ton onder de raming van de RGD.

Het is een van de eerste keren dat een elektronische veiling met succes heeft plaatsgehad. Via een onderhandse procedure selecteerde de dienst zes schilders. De bedrijven wisten niet van elkaar dat ze waren uitgenodigd om een offerte uit te brengen voor het schilderen van de binnenkant van de koepel van gevangenis De Boschpoort in Breda.

Via internet konden ze eind vorige maand een eerste bod uitbrengen op het werk. De offertes liepen uiteen van 240.000 tot 400.000 euro. U. Schaap van de RGD licht toe dat de laagste bieding van deze eerste ronde al onder de raming van de dienst zelf lag.

Daarop volgde het dynamische deel van de veiling waarbij de bieders het laagste bod van de eerste rond op hun beeldscherm kregen. In het volgende halfuur volgden 22 biedingen. Zodra in de laatste vijf minuten werd geboden werd de biedingstermijn met vijf minuten verlengd en tijdens de verlengingen is nog eens 24 keer geboden.

Inschrijvers

In deze tweede ronde zakte de prijs van 240.000 euro naar 155.000 euro. Naar verwachting krijgt deze laagste bieder het werk komende week definitief gegund. Dan worden ook de namen van de inschrijvers bekendgemaakt.

Een eigen ingestelde bodemprijs moest voorkomen dat schilders al te enthousiast gingen meebieden. Vooraf mochten ze een minimumprijs vastleggen die alleen bij de betreffende inschrijver bekend was. Zodra de inschrijver onder zijn eigen gekozen bodemprijs bood, werd de bieding niet geaccepteerd.

In de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid is nadrukkelijk gewezen op de mogelijke voordelen van veilen. De RGD koos voor een veiling omdat de pluspunten zouden zijn: lagere transactiekosten, transparantie, tijdsbesparing, heldere mededinging, ware marktprijzen en eenvoudiger toegang voor aanbieders. Anderzijds is nog nauwelijks ervaring opgedaan met het fenomeen veilingen.

De woordvoerder van de dienst bevestigt niet meteen dat al deze voordelen ook zijn opgetreden, maar is voorzichtig optimistisch over het verloop van de elektronische veiling. Het ministerie van VROM wil echter eerst uitgebreid evalueren alvorens uitspraken te doen over het al dan niet vaker toepassen van veilingen.

Daarbij wordt dan vooral gekeken naar de positie van zowel marktpartijen als opdrachtgever, technische problemen en de gevolgen voor beleid. Zo moest deze veiling korte tijd worden onderbroken, omdat capaciteitsproblemen met de elektronica ontstonden. Ook bestaat het risico dat bij een nieuwe veiling strategisch hoog wordt geboden in de eerste ronde.

Reageer op dit artikel