nieuws

Tennet wil stroomkabel tussen Nederland en Noorwegen

bouwbreed

arnhem – De landelijke beheerder van het hoogspanningsnet, Tennet, wil tussen Nederland en Noorwegen een hoogspanningskabel aanleggen. Dit moet in samenwerking met de Noorse branchegenoot Statnett gebeuren.

De kabel wordt 580 kilometer lang en komt op de bodem van de Noordzee te liggen. Dit heeft Tennet gisteren bekendgemaakt. De kabel krijgt een capaciteit van 600 megawatt, goed voor energie aan 600.000 huishoudens, en wordt uiterlijk in 2008 in gebruik genomen. Tennet en Statnett investeren 500 miljoen euro in het project.

De haalbaarheid van de bijna zeshonderd kilometer lange kabel was zo�n tien jaar geleden al onderwerp van studie. Destijds bleek de verbinding evenwel onrendabel. Over dat aspect bestaat nu minder twijfel. Kostbare verplichtingen die destijds het project in de weg stonden, zijn de afgelopen jaren weggewerkt. Tennet kijkt nu welke energieleveranciers (Nuon, Essent, Eneco en dergelijke) de Noorse stroom willen gaan aanbieden.

Eerste verbinding

De energiemarkten van Scandinavië en de rest van Europa zijn nog niet met elkaar verbonden. De hoogspanningskabel wordt dan ook de eerste verbinding tussen beide. “Iedereen kan van de kabel gebruikmaken”, zei een Tennet-zegsman.

Noorse elektriciteit is overdag vaak goedkoper dan stroom die in Nederland wordt geproduceerd. Tennet verwacht dat Noorwegen vooral �s nachts Nederlandse elektriciteit zal importeren. In Noorwegen zorgt waterkracht voor 99 procent van de opwekking van stroom. Nederland heeft vooral gas- en kolencentrales.

Tennet onderzoekt ook de aanleg van een tweehonderd kilometer lange transportkabel (capaciteit: 1320 megawatt) naar Groot-Brittannië. Daarover is de stroomnetbeheerder in overleg met zijn Britse branchegenoot National Grid Tranco. Een besluit wordt niet eerder dan halverwege 2005 verwacht. De kosten van de kabel bedragen naar schatting 350 miljoen euro.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) juicht de koppeling van netwerken toe die tot nu toe niet met elkaar verbonden waren. De ontwikkeling vergroot bij huishoudens de zekerheid dat ze elektriciteit kunnen ontvangen.

Reageer op dit artikel