nieuws

Steenfabriek straks toeristische attractie

bouwbreed

DELFZIJL – De historische steenfabriek Hijlkema in Delfzijl krijgt een nieuwe bestemming als toeristische trekpleister. Ook is er voor de in 2002 gesloten fabriek een educatieve functie weggelegd. Sloop is vanwege de grote historische en culturele betekenis niet aan de orde en het plan er een megasupermarkt in te vestigen is van tafel geveegd. De […]

DELFZIJL – De historische steenfabriek Hijlkema in Delfzijl krijgt een nieuwe bestemming als toeristische trekpleister. Ook is er voor de in 2002 gesloten fabriek een educatieve functie weggelegd. Sloop is vanwege de grote historische en culturele betekenis niet aan de orde en het plan er een megasupermarkt in te vestigen is van tafel geveegd.

De onderzoeksbureaus X-A uit Groningen en Stan Coenders uit Uithuizermeeden voerden in opdracht van de gemeente Delfzijl en eigenaar Jan Hijlkema onderzoek uit naar de nieuwe mogelijkheden van de uit 1903 daterende steen- en dakpannenfabriek. Gedacht is aan een baksteenmuseum en een kunstenaarscentrum. Maar uiteindelijk is gekozen voor een educatieve bestemming. Jongeren kunnen er in een restauratieatelier allerlei historische voorwerpen restaureren en voor kinderen komen er diverse speelattracties.

Hijlkema moest in 2002, door de malaise in de bouw, als één van de laatste familiebedrijven in de baksteenindustrie de deuren sluiten.

Reageer op dit artikel