nieuws

Stadshavens goed voor vijftienduizend woningen

bouwbreed

rotterdam – Rotterdam denkt tot 2030 ongeveer vijftienduizend woningen te kunnen bouwen in voormalige havengebieden. Ruimte daarvoor komt vrij door het vertrek van bedrijven richting de toekomstige Tweede Maasvlakte.

Met het verwijderen van enkele spoorbogen gaven de zes Rotterdamse wethouders gisteren het startsein voor het eerste concrete project in de transformatie van de Stadshavens. Het 1 kilometer lange railemplacement op deze plaats aan de westzijde van de stad wordt vervangen door 50.000 vierkante meter bedrijfsruimte met erbovenop een dakpark van ruim 3 hectare. Langs de rand van het dakpark worden 675 duurdere koopwoningen gebouwd in de wijk Bospolder. Het dakpark verbindt de wijk met havengebieden aan de overkant van de twee overblijvende sporen. Die havengebieden veranderen in de komende jaren ook van functie.

Directeur F. de Ruiter van Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens schat dat in Waal-, Eem- en de Merwehaven ruim 1400 hectare vrijkomt, waarvan 800 hectare �droog� havengebied. “Naar schatting de helft houdt een economische functie,” aldus De Ruiter.

“We zoeken naar een mengeling van bedrijvigheid, kantoren en woningen.” Daarmee zet de stad een nieuwe koers in. De woonkern Heijplaat bijvoorbeeld zou eerst nog worden gesloopt, nu komt er nieuwbouw en wordt onderzocht of vanaf Heijplaat een oeververbinding kan worden aangelegd naar de noordoever.

De zuidzijde van Waalhaven wordt mogelijk gedempt, terwijl een groot containerbedrijf mogelijk naar het westen verhuist.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels