nieuws

Spuitrobot ingezet voor versterking van diepwanden

bouwbreed

maastricht – De diepwanden van de forse bouwput van een groot winkel- en kantorencentrum in Maastricht zijn constructief versterkt met spuitbeton. Van t Geloof Betonbescherming zette daarvoor een handige robot in.

Het winkel- en kantorencentrum Mosae Forum van projectontwikkelaar 3W bestaat uit een vierlaagse ondergrondse parkeergarage met daarboven 16.500 vierkante meter kantoor- en 18.500 vierkante meter winkelruimte in het centrum van Maastricht. Gemeenteambtenaren nemen straks hun intrek in de kantoorruimten. Ook is een nieuwe raadszaal voorzien.

Visser & Smit Bouw is al een eind gevorderd met de fundering van het complex. De aannemer uit Papendrecht maakte van diepwanden een kuip van zo�n 50 bij 100 meter. De wandpanelen steken 14 tot 18 meter diep de grond in en worden uiteindelijk tot zo�n 10 meter diepte ontgraven, om plek te bieden aan de parkeergarage.

Omdat ter plekke van de trappenhuizen en leidingkokers de stempeling ontbreekt, besloot aannemer Visser en Smit daar de voegen tussen de diepwandpanelen van extra wapening te voorzien. Daarvoor moest eerst beton worden weggehakt.

Trekwapening

Voor het opnieuw aanbrengen van beton na plaatsen van de extra trekwapening, kwam de funderingsaannemer uiteindelijk aan bij Van �t Geloof Betonbescherming uit Velsen.

Door inzet van de robot kon het bedrijf dat constructieve herstelwerk volgens werkvoorbereider R. de Voogd van Visser & Smit een scherpe prijs geven. De 10 tot 15 centimeter dikke laag kon met de droge spuitmethode in één keer worden aangebracht. In totaal werd zo 15 kuub spuitbeton verwerkt.

Minder krimp

Voordeel van de gekozen methode is volgens Van �t Geloof dat de nieuwe betonlaag minder krimpgevoelig is. De mortel wordt onder hoge druk bijna droog op het oppervlak gespoten. Pas bij de spuitmond wordt er een beetje water aan toegevoegd.

Daardoor vindt vrijwel geen terugslag van betonmortel plaats en kunnen in één keer dikke lagen worden aangebracht. In Maastricht werd voor de methode gekozen omdat de herstelvlakken te groot waren voor handmatige reparatie. Dan had alles laag voor laag moeten worden opgebracht en was er veel tijd verloren gegaan met drogen.

Inzet van de robot maakte de bouw van dure steigers overbodig. Ook kon de hoogwerker thuis blijven. Omdat de droge mortel over grote afstanden kan worden verpompt, kon de grote bouwput in het centrum van Maastricht vanuit één opstelling worden bereikt, zodat het overige bouwverkeer nauwelijks hinder ondervond.

Volgens Van �t Geloof is met de gebruikte combinatie van droger/spuitmachine en op afstand bestuurbare robot het betonmengsel over afstanden van 1500 meter horizontaal en 250 meter verticaal te verpompen zonder dat de beton inboet aan kwaliteit.

Reageer op dit artikel