nieuws

Rijnbrug mist aansluiting net

bouwbreed Premium

laufenburg – Ingenieurs hebben zich 54 centimeter verrekend bij de bouw van een brug over de Rijn tussen Duitsland en Zwitserland. Kort voor het bereiken van de noordelijke oever in Laufenburg ontdekte opzichter B. Schütz met een laserpistool dat de wegdelen elkaar op een halve meter dreigden te missen. Bron van de peperdure fout zijn […]

laufenburg – Ingenieurs hebben zich 54 centimeter verrekend bij de bouw van een brug over de Rijn tussen Duitsland en Zwitserland. Kort voor het bereiken van de noordelijke oever in Laufenburg ontdekte opzichter B. Schütz met een laserpistool dat de wegdelen elkaar op een halve meter dreigden te missen. Bron van de peperdure fout zijn de verschillende meetsystemen die worden gebruikt in beide grenslanden. De Zwitsers oriënteren zich op de Middellandse Zee en hanteren het Marseillaans Peil.

Duitsers meten de hoogte op basis van de Noordzee Norm. Tussen beide systemen ligt een verschil van 27 centimeter. Omdat aan de bovenloop van de Rijn het verschil tussen Zwitserse en Duitse metingen drommels goed bekend is, heeft een ontwerper routinematig de hoogten aangepast. In plaats van aan Zwitserse zijde de hoogte met 27 centimeter te verhogen, werd het niveau per ongeluk 27 centimeter verlaagd.

De kosten van de misser worden gedekt door de verzekeringsmaatschappijen van de betrokken ingenieursbureaus. Aan Duitse zijde zal de toegang tot de brug 54 centimeter worden verlaagd. De bruggen over de Bovenrijn als grensrivier worden wisselend gebouwd door Duitse en Zwitserse aannemers.

Reageer op dit artikel