nieuws

Rijkswaterstaat: Echt een incident

bouwbreed Premium

STEIN – Rijkswaterstaat weet nog niet wat de oorzaak is van het wegzakken van een stuk dijk aan het Julianakanaal. Wel is er een gat gevonden, anderhalve meter onder de waterspiegel.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat kon een duiker zijn arm er in de lengterichting in steken, om een indicatie van de grootte ervan te geven. Pogingen om het gat te dichten met klei, mislukten. Aan de landzijde bleef water uit de dijk sijpelen. Rijkswaterstaat overweegt nu om vandaag aan de landzijde stalen damwanden te slaan. Pas als dat is gebeurd, beslist de gemeente of de geëvacueerde bewoners weer naar huis mogen.

Woordvoerder H. Rueber van Rijkswaterstaat weersprak gisteren klachten van omwonenden dat er al die zeventig jaar nog nooit onderhoud aan de dijk is gepleegd. “Juist wel, want de dijk ligt op een gebied waar mijnverzakkingen plaatsvonden en er extra aanvullende maatregelen moesten worden genomen”, aldus Rueber. Als gevolg daarvan ontstonden in het verleden uitzakkingen aan de waterzijde. In 1997 nog werd rond Stein een onveilige situatie geconstateerd en gerepareerd, aldus Rueber. Hoofdingenieur-directeur J. Teders van Rijkswaterstaat Limburg benadrukte nog eens, dat er niets mis is met de dijken in Nederland. De zaak Stein beschouwt hij als incident.

Opvallend is wel, dat de dijk bij Stein dinsdagmorgen nog visueel is geschouwd, er werd niets geconstateerd. Tijd dus om inspectiemethoden te veranderen? Dat gaan we onderzoeken, zegt Teders. Gedacht kan dan worden aan infrarood apparatuur die onregelmatigheden in dijken kan opsporen.

Reageer op dit artikel