nieuws

Onderhoud kerken ook taak overheid

bouwbreed Premium

UTRECHT – De overheid moet financieel bijdragen aan het behoud van monumentale kerkgebouwen. Dat pleidooi hield J. Klok, secretaris van de Interkerkelijke Commissie Geldverwerving, gisteren bij het begin van de kerkelijke geldwervingsactie Kerkbalans. Kerkgebouwen zijn volgens Klok vaak cultuurhistorisch belangrijke gebouwen die van waarde worden geacht voor de gehele samenleving. Vooral op het platteland vervult […]

UTRECHT – De overheid moet financieel bijdragen aan het behoud van monumentale kerkgebouwen. Dat pleidooi hield J. Klok, secretaris van de Interkerkelijke Commissie Geldverwerving, gisteren bij het begin van de kerkelijke geldwervingsactie Kerkbalans.

Kerkgebouwen zijn volgens Klok vaak cultuurhistorisch belangrijke gebouwen die van waarde worden geacht voor de gehele samenleving. Vooral op het platteland vervult het kerkgebouw een centrale plaats in het dorpsgezicht. Vooral de rooms-katholieke kerk heeft onder de hoge kosten te lijden.

In 2002 besteedde zij 41 procent van haar budget aan de instandhouding van de kerkgebouwen. Voor protestantse kerken geldt dit minder. Zij brengen het beheer van kerkgebouwen vaak onder in stichtingen, die de gebouwen ook verhuren voor bijvoorbeeld modeshows en boekenbeurzen.

Reageer op dit artikel