nieuws

Nieuwe Europese inmenging centrum verbaast Hoogezand

bouwbreed

hoogezand – B en W van Hoogezand-Sappemeer zijn verbaasd dat de Europese Commissie opnieuw problemen maakt over de aanpak van het stadscentrum. In een nieuw advies aan Binnenlandse Zaken rakelt de commissie een ruim drie jaar oud contract op tussen Bam NBM Wegenbouw Noordoost en de gemeente.

“We hadden de indruk dat de zaak was afgedaan”, aldus burgemeester en wethouders.

In het contract is de samenwerking over de voorbereiding en de aanleg van de infrastructuur in het centrum van Hoogezand-Sappemeer geregeld. Volgens de Europese Commissie (EC), die als geldschieter van de miljoenen euro�s kostende aanleg een belangrijke partij is, is de gemeente niet duidelijk geweest over de gevolgde procedure. Het zou hebben ontbroken aan �transparantie�. De grote vraag is in hoeverre de rest van de bouwwereld kennis heeft kunnen nemen van de voorgenomen bouwopdrachten.

“Het is een ingewikkelde kwestie waarbij het niet alleen gaat om lokale, maar ook om nationale aspecten”, zeggen burgemeester en wethouders. “Het college wil nader overleg met Binnenlandse Zaken en wil zich ook beter laten adviseren.”

De EC onderzocht de problematiek al in 2000 en had twijfels over de werkwijze van Hoogezand-Sappemeer. De Groninger gemeente zou het totale bouwproject hebben opgesplitst in tien afzonderlijke projecten om zodoende �vreemde� aannemers buiten de deur te kunnen houden. EC concludeert dat dit inderdaad het geval lijkt.

Hoogezand-Sappemeer is terughoudend geworden met het innemen van een standpunt, maar zal de Brusselse inmenging serieus nemen. “We zijn verbaasd dat het contract opnieuw aan de orde wordt gesteld. Maar als één van de projecten een waarde heeft boven het vastgestelde drempelbedrag, zullen we het openbaar aanbesteden.”

Reageer op dit artikel