nieuws

Nieuwe aanbesteding vertraagt bouw Effenaar

bouwbreed Premium

EINDHOVEN – De start van de bouw van het nieuwe poppodium De Effenaar in Eindhoven heeft opnieuw vertraging opgelopen. Eigenlijk had de bouw in december moeten beginnen. Dat wordt nu juni. Oorzaak van het uitstel is de Europese aanbestedingsprocedure die opnieuw wordt uitgevoerd.

Dat gebeurt op advies van het bureau PRC dat vorig jaar het bouwmanagement heeft overgenomen na een uitgebreide projectaudit. Doordat de bouw inmiddels al vele malen is uitgesteld, is de markt volgens PRC sterk veranderd. Ook het project zelf is inhoudelijk veranderd. Bij de gemeente Eindhoven is bovendien een wisseling geweest van de dienst die verantwoordelijk is voor de Effenaar.

Oorspronkelijk had het nieuwe poppodium al in 2002 klaar moeten zijn. Nu wordt dat medio 2005. Directeur Appelboom van de Effenaar wijt de vele vertragingen aan politieke en bestuurlijke problemen in Eindhoven. Zo wilde B en W anderhalf jaar geleden fors bezuinigen op de bouwplannen. De gemeenteraad stak daar toen een een stokje voor. De nieuwe Effenaar kost ruim 14 miljoen euro.

Het laatste uitstel van de bouwstart kan grotendeels worden ingelopen doordat de bouwtijd korter is dan in eerdere planningen voorzien.

De nieuwe Effenaar wordt vrijwel op dezelfde plek gebouwd als waar het huidige popcentrum nog zit. Het oude gebouw, een linnenfabriek uit 1900, wordt geheel gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. Het nieuwe popcentrum, ontworpen door het Rotterdamse bureau MVRDV, wordt een stuk ruimer. Tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden blijft de Effenaar gewoon open.

Reageer op dit artikel