nieuws

Mussen wachten op afbouw appartementencomplex

bouwbreed Premium

almere – Ze zijn er nog, zwermen mussen. Althans in Almere langs de oever van het kabbelende Weerwater. Tsjilpend wachten ze op het gereedkomen van het appartementengebouw The Wave waarvan de gevel uit overlappende elementen bestaat. Wellicht kunnen ze daartussen een schuilplaats vinden.

Die kans is echter niet heel groot, want de aansluitingen van de gevelelementen zijn uitgebreid onderzocht. “We hebben zelfs een �mock-up� gebouwd en hebben de water- en luchtdichtheid laten testen. Daar zijn nog verbeteringen uit voortgekomen, vooral bij de hoeken”, vertelt ing. Jeroen Heydra, projectleider van Dura Vermeer Bouw Hengelo. Hij wijst bij het proefmodel op een Z-profiel dat na de verbetering achter het kozijn doorloopt, waardoor het risico op doorslag van de regen minimaal is. Daarmee lijken ook de kansen van de mussen verkeken.

Voor Heydra is het niet de eerste gevel waarvan elementen schuin naar voren of achteren en naar links of rechts worden gemonteerd . Het hotel naast het appartementengebouw was een �vingeroefening�, hoewel de hellingshoeken kleiner zijn. Bovendien zijn de elementen daar doorlopend bedekt met delen van red cedar.

De elementen van het appartementengebouw zijn vlak, maar door ze �gepotdekseld� over de gevel te verspreiden ontstaat de indruk van een bewegende golf. Om die reden heet het woongebouw �The Wave�.

De gevelelementen worden bekleed met aluminium platen die een coating krijgen van polyvinylideenfluoride (pvdf) in RAL 9007. Dat is een wat donkere grijze kleur die aansluit bij de grijze golven van het Weerwater.

Het ontwerp van het gebouw is van de hand van architect René van Zuuk uit Almere. Het is ontwikkeld door Eurowoningen in Rotterdam en wordt gebouwd door Dura Vermeer. Het casco is uitgevoerd in gietbouw met breedplaatvloeren. In oktober 2002 is de bouw begonnen en de oplevering staat gepland voor medio dit jaar. Oorspronkelijk waren het 42 appartementen over meer lagen, maar omdat de grootste appartementen moeilijk verkoopbaar bleken zijn het 49 eenheden geworden. “We hebben de details tijdens het werk aangepast”, aldus Heydra.

Dakbedekking

De gevelelementen hebben een standaard als basis, maar per element is de hoogte of breedte aangepast. Een belangrijk detail vormen de regels h.o.h. 312 millimeter. Daarop worden de aluminium platen geschroefd.

In het ontwerp zijn de platen gescheiden door een open naad en bevindt zich achter de platen slechts een laag Cempanel als waterkering. “Dat vinden we een te groot risico, wij moeten als aannemer de garantie geven”, aldus Heydra. Daarom wordt de Cempanel voorzien van Delta Folie en is het detail van de naad aangepast. De aluminium platen worden gepotdekseld en hebben aan de onderzijde een dunne strook die naar buiten is gebogen, zodat het architectonisch effect van het oorspronkelijke ontwerp behouden blijft.

Om de ruimte tussen de gevelelementen af te werken is hier en daar een zetprofiel voldoende, maar soms is de afstand een meter of meer. Daar wordt een kader van multiplex aangebracht, dat wordt afgewerkt met Trocal-dakbedekking. Dat is een folie, die op de ondergrond wordt geföhnt. Het is een detail met veel handwerk, dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd.

Twee transportgangen

De logistiek vraagt eveneens aandacht. Voor het appartementengebouw is slechts één kraan beschikbaar. Veel appartementen hebben twee verdiepingen, waardoor de verkeersruimte in het gebouw beperkt is. Dat scheelt in de kosten, maar het maakt de logistiek van het transport van installatie- en bouwmaterialen niet eenvoudiger. Alles moest door slechts twee transportgangen.

De gevelelementen zijn van beneden naar boven gemonteerd, steeds achter de steiger. Het steigerwerk groeide met de elementen mee omhoog en was bij de grootste uitbuiking van de gevel vijf rijen breed. Voordat de steigers zakten werden aluminium kozijnen geplaatst, met een speciaal ontwikkeld onderprofiel vanwege de schuine stand. De hellingshoek is op sommige plaatsen zo groot, dat wanneer een gordijn zou worden opgehangen, de onderzijde een meter van het kozijn vandaan zou hangen.

Extra voorbereider

De bijzondere gevel maakt het gebouw wel duurder dan normaal, maar daar staat tegenover dat de uitvoering extra goed is voorbereid. Een extra werkvoorbereider heeft zes maanden halve dagen uitsluitend aan de gevel gewerkt. Tijdens de uitvoering komen dan ook weinig verrassingen aan het licht.

�The Wave� maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Almere Hart. Naast het appartementengebouw staat reeds een andere woontoren in de vorm van een omgekeerde L. Niet ver van �The Wave� is een blob gebouwd, een zinken dak met daaronder een discotheek. Een ander gebouw heeft een gevel van een kassenbouwsysteem. “Geen enkele gevel in dit gebied is van baksteen”, merkt Heydra op. Hij is reeds bezig met de voorbereiding van een volgend project binnen Almere Hart.

Projectgegevens

Opdrachtgever

Ontwikkelingscombinatie

Almere Hart CV, Den Haag

Planontwikkeling

Blauwhoed Eurowoningen

René van Zuuk

Architecten BV, Almere

Constructeur

Pieters Bouwtechniek

Delft BV, Delft

Dura Vermeer Bouw

Hengelo BV, Hengelo

Waterkering uit ontwerp gaf te veel risico�s

Reageer op dit artikel