nieuws

Kamerleden moeten giften registreren

bouwbreed

den haag – Kamerleden zijn in het vervolg verplicht geschenken boven 50 euro te vermelden in een register. Dat blijkt uit een wijziging van het reglement van orde waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd. De registratie moet uiterlijk een week na de ontvangst van het geschenk plaatsvinden. De griffie van de Kamer houdt het register […]

den haag – Kamerleden zijn in het vervolg verplicht geschenken boven 50 euro te vermelden in een register. Dat blijkt uit een wijziging van het reglement van orde waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd. De registratie moet uiterlijk een week na de ontvangst van het geschenk plaatsvinden. De griffie van de Kamer houdt het register bij.

Op het niet of niet tijdig aanmelden van een geschenk staat geen sanctie, behalve dan de publiciteit die er het gevolg van kan zijn, want het register is voor alle belangstellenden in te zien. Onder geschenken worden ook maaltijden of uitnodigingen voor culturele of sportieve elementen verstaan. De nieuwe regel is het gevolg van een motie van PvdA-kamerlid S. Depla die vorig jaar is aangenomen. Hij vond na de discussie over steekpenningen in de bouwfraude dat douceurtjes aan kamerleden eveneens transparant horen te zijn.

Reageer op dit artikel