nieuws

Kabelbranche blijft bij oude netwerken

bouwbreed Premium

den haag – Het kabelnetwerk in Nederland wordt voorlopig niet op grote schaal uitgebreid of vernieuwd. De branche richt zich op technologieën die het mogelijk maken om de bestaande verbindingen te verbeteren. Dat hebben de kabelbedrijven maandagochtend laten weten bij de presentatie van Platform Nederland Breed.

De aanbieders van breedbandverbindingen hebben becijferd dat het 12 miljard euro kost om alle huishoudens in Nederland van een glasvezelaansluiting te voorzien. Een hoge investering die eigenlijk niet nodig is, omdat met nieuwe technologieën via de oude koperen kabels vrijwel even grote datastromen verstuurd kunnen worden. Daarbij komt dat aanpassing van het bestaande netwerk het mogelijk maakt om de veel lagere kosten beter te spreiden.

Binnen het Platform Nederland Breed werken onder andere UPC, Essent en Casema samen. De bedrijven willen een discussie op gang brengen over diensten die via breedbandverbindingen bedacht kunnen worden. “Geen miljarden meer in nieuwe infrastructuur. Het moet niet meer over bits en bytes gaan. We moeten op zoek naar maatschappelijk nuttige toepassingen”, legt voorzitter S. van Eijck van het platform de opzet uit.

De kabelbedrijven willen ook concurrent KPN Telecom, dat via het eigen telefoonnetwerk breedbandverbindingen aanbiedt, bij de discussie betrekken. Hiervoor wordt half maart een congres georganiseerd. Van Eijck wil bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer van het voormalige overheidsbedrijf uitnodigen voor de bijeenkomst.

Via het platform zoeken de kabelbedrijven contact met allerlei maatschappelijke organisaties, zoals scholen, bibliotheken, gemeenten, woningbouwcorporaties en zorginstellingen. Het gebruik van breedbandverbindingen kan volgens de kabelbedrijven de dienstverlening van deze instellingen verbeteren. Om de benodigde software te ontwikkelen, heeft voormalige staatssecretaris van Financiën Van Eijck namens het platform contacten gelegd met bedrijven die hiervoor de kennis in huis hebben.

“De tijden van: �We leggen alles maar in de grond en zien wel waar het goed voor is�, zijn al lang voorbij”, reageert algemeen-secretaris J. de Boer van Bolegbo-VOK, de branchevereniging van kabellegbedrijven. Bouwondernemingen in de kabelsector hebben de afgelopen jaren zo�n 30 procent van hun personeel moeten ontslaan. “Naar verwachting komt daar dit jaar nog zo�n 5 procent bij. Maar dan zitten we wel op het diepste punt van het dal”, voorspelt De Boer.

De leden van Bolegbo-VOK doen volgens De Boer steeds meer onderhoudswerk. Uitbreiding van het netwerk vindt nog wel plaats bij de aanleg van glasvezel in nieuwbouwwijken. Voor het komende jaar is de bestuurder somber. “Het belooft niet veel goeds. Ik hoor van mijn leden dat lang niet alle beheerders in onderhoud willen investeren, terwijl het aantal storingen toeneemt en er steeds meer wordt gevraagd van het netwerk.”

Reageer op dit artikel