nieuws

Justitie vervolgt zeven ambtenaren

bouwbreed Premium

rotterdam – Het Openbaar Ministerie vervolgt zeven ambtenaren voor ambtelijke corruptie in de zogeheten bouwfraude-affaire. De strafzaken tegen vijf andere verdachten zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

De ambtenaren hebben volgens justitie opdrachten verstrekt aan bouwbedrijven in ruil voor “steekpenningen, goederen en diensten aangenomen”. Het gaat om vijf werknemers van Rijkswaterstaat, één van de provincie Zuid-Holland en één van de gemeente Hoorn.

Twee jaar geleden startte het OM een onderzoek naar in totaal twaalf ambtenaren. Tegen vijf van hen kreeg justitie het bewijs uiteindelijk niet rond. Zij zullen niet verder worden vervolgd, aldus woordvoerder W. de Bruin van het landelijke parket. Vier van hen zijn ambtenaren van Rijkswaterstaat.

Volgens De Bruin is het onderzoek naar ambtelijke corruptie nu volledig afgerond. “De gevallen die daar aanleiding voor gaven, zijn onderzocht”, aldus de zegsman. In tegenstelling tot de vier bouwbedrijven die dit najaar voor de rechter staan wegens bouwfraude – BAM, Heijmans, KWS en Koop Tjuchem – komen de zeven ambtenaren niet tegelijk voor de rechter. Hun strafzaken zullen verspreid over het jaar en apart worden behandeld. Wanneer ze voor de rechter staan, is afhankelijk van nader onderzoek door de rechter-commissaris en de capaciteit van de rechtbank.

Inhoudelijk

De provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en de gemeente Hoorn geven geen inhoudelijk commentaar op het besluit van justitie om tot vervolging over te gaan. Rijkswaterstaat benadrukt wel dat P. Kieft niet tot de ambtenaren behoort die vervolgd worden. Kieft was jaren geleden hoofd-ingenieur-directeur van Rijkswaterstaat in Noord-Holland. Tijdens de parlementaire enquête werd hij door oud-aannemer Swart ervan beschuldigd met bouwbedrijven “onder een hoedje te spelen”.

Welke vijf ambtenaren wel worden vervolgd, zegt Rijkswaterstaat niet. “De privacy van onze mensen staat voorop”, laat een woordvoerder weten. “Ze zijn bovendien pas schuldig als ze veroordeeld zijn.” De betrokken ambtenaren zijn eerder wel op non-actief gesteld.

Zuid-Holland meldt dat de vervolgde ambtenaar twee maanden geleden zelf ontslag heeft genomen. De provincie wil niet zeggen of het ontslag verband houdt met de bouwfraude.

Burgemeester G. van Veldhuizen van Hoorn zegt dat justitie de directeur gemeentewerken vervolgt. De ambtenaar werd na een diepgaand onderzoek van de gemeente eerder al op non-actief gesteld.

Reageer op dit artikel