nieuws

Illegale arbeid in bouw nog harder aangepakt

bouwbreed Premium

den haag – De Arbeidsinspectie gaat illegale arbeid in de bouw harder aanpakken. Het aantal controles wordt opgevoerd, het legertje inspecteurs uitgebreid.

Dat staat in het jaarplan 2004 van de waakhond van de arbeidsomstandigheden.

Het rapport met goede voornemens maakt tevens duidelijk dat de reguliere controles van bouwplaatsen dit jaar onverminderd veel tijd opslokt van de waakhond van de arbeidsomstandigheden. Maar liefst 54000 uur verwacht de Arbeidsinspectie in de bouw te steken. Meer dan in welke branche dan ook.

Door de jacht op illegale bouwvakkers te intensiveren wil de Arbeidsinspectie voorkomen dat regulier werk verdwijnt en eerlijke werknemers in de werkloosheidswet belanden.

De inspectiedienst wil bovendien bijdragen aan eerlijke concurrentie tussen ondernemingen. Het aantal illegale werknemers in de bouw wordt door de Arbeidsinspectie momenteel op ruim zesduizend geschat.

Om de pakkans te vergroten wordt de groep fraude-inspecteurs met tachtig personen uitgebreid en komt daarmee op 180. Een kwart daarvan zal zich continu richten op de bouw. Voorts zijn afspraken met uitkeringsverstrekker UWV en de Belastingdienst over uitwisseling van gegevens aangescherpt. Boetes zijn bovendien verhoogd.

Vorig jaar klaagde vakbond FNV Bouw nog dat er te weinig werd gedaan om illegale arbeid uit te bannen.

“Wij hebben klachten over illegale arbeid altijd serieus genomen”, verdedigt woordvoerder M. de Vetten van de Arbeidsinspectie niettemin. “Dat er nu meer tijd in wordt gestoken komt doordat de politiek het een belangrijk thema vindt. Staatssecretaris Rutte (sociale zaken) vindt dat tegen fraude hard opgetreden moet worden.”

Bouwlocaties

De Arbeidsinspectie gaat ook dit jaar weer een groot aantal bouwlocaties controleren op val-, knel-, plet- en snijgevaar. Dat zal vooral gebeuren tijdens de bijna tweeduizend reguliere inspecties, maar ook tijdens een nieuwe Europese inspectieronde. Evenals vorig jaar wordt in alle EU-landen tegelijkertijd de bouw twee keer twee weken intensief gecontroleerd. De inspecties worden gehouden in juni en oktober.

Speciale aandacht schenkt de Arbeidsinspectie in 2004 aan metselaars (overbelasting), schilders en parketleggers (gevaarlijke stoffen), spoorwerkers (aanrijdgevaar), uitvoerders (werkdruk) en rietdekkers (valgevaar). Ook opdrachtgevers kunnen vaker bezoek verwachten. Zij zullen worden gewezen op gevaarlijke situaties op werkplekken die terug te voeren zijn op tekortkomingen in de bestekken.

De Arbeidsinspectie verwacht uiteindelijk 54.200 uur kwijt te zijn aan controles in de bouw. Dat is bijna een kwart van de totale capaciteit van de inspectiedienst. Aan het einde van het jaar moeten zo�n zesduizend �bouwzaken� zijn behandeld.

Reageer op dit artikel