nieuws

Hoog geluidsscherm dodelijk voor vogels

bouwbreed

breda – Een 15 meter hoog geluidsscherm staat vanaf mei langs het hsl-traject vlakbij Breda. Niet iedereen is blij met de hoge wanden. Voor vogels is het soms een dodelijke hindernis.

Circa 136 zeven tot negen meter lange staanders op geheide palen met een diameter van 1 meter, staan er eenzaam en verlaten bij in het Brabantse landschap. Het is wachten op panelen die HSL-Combinatie Brabant-Zuid in mei tussen de buizen plaatst. De panelen zijn 1 meter hoog en zijn circa 4 meter breed. Als alle panelen in elkaar geschoven zijn, staat er over een lengte van bijna 2 kilometer een geluidswand van 9 meter hoog. Omdat het talud al op een hoogte van 6 meter ligt op het maaiveld, rijst er uiteindelijk een geluidswand van 15 meter hoogte.

Laagvliegers

De bewoners van de Bredase wijk Princenhage hebben zo geen last meer van geluid van de snelweg en de hsl.

Vogelliefhebbers houden echter hun hart vast. Iets ten zuiden van Breda staat een transparant geluidsscherm dat lager is dan 15 meter aan de nieuwe A16 en hsl. De schermen die geluidswerend zijn, worden nauwelijks opgemerkt door vogels. Met name laagvliegers als patrijzen, fazanten en duiven, maar ook eenden vliegen tegen de wanden aan. Regelmatig overleven de vogels deze botsing niet. Op advies van onder andere De stichting Het Brabants Landschap doet het hsl-bureau onderzoek naar transparante schermen. Mogelijk komen er in de toekomst stickers of verruwingen op het glas zodat vogels weten dat zij een obstakel tegenkomen.

Reageer op dit artikel