nieuws

Hilversum heeft over drie jaar tunnel onder hoofdstation

bouwbreed Premium

hilversum – Het hoofdstation van Hilversum wordt ondertunneld. De nog in schetsfase verkerende plannen gaan 20 miljoen euro kosten. Over ongeveer drie jaar hoopt Hilversum de nieuwe fiets- en voetgangerspassage in gebruik te nemen.

De naastgelegen spoorwegovergang Larenseweg, in de volksmond �de grote spoorbomen� genoemd, wordt daarna definitief opgeheven. Op Hilversum Centraal komt behalve de voetgangerstunnel ook een perrontunnel met roltrappen en liften. De bestaande tunnel komt daarbij te vervallen. De stationshal krijgt door de moderne aanpassingen een nieuwe inrichting.

Onder het station door wordt een royaal fietspad aangelegd dat leidt naar het achter het station gelegen Oosterspoorplein. Dit plein zal een complete gedaanteverwisseling ondergaan; parkeervakken worden verplaatst, een tankstation verwijderd, het hele gebied wordt gestroomlijnd met inpassing van veel groen.

De tunnel moet dé verbindende schakel worden tussen de door het spoor verdeelde stadsdelen oost en west.

Het stationsgebied, waar in de nieuwe situatie 1500 fietsers hun rijwiel kunnen stallen, heeft volgens stedenbouwkundigen een povere uitstraling. Het hangt er maar een beetje bij, heeft geen uitstraling; het is kortom Dudok onwaardig, luidt hun visie. Hilversum Centraal moet passagiers in 2006 meteen laten merken in het roemruchte Gooi te zijn gearriveerd. De gemeente hoopt tegen die tijd eveneens de �Intercity-status� opnieuw te hebben verworven.

Terugdringing van verkeerscongestie rond en modernisering van het stationsgebied stond al jaren op de wensenlijst van de gemeente die 3,6 miljoen euro in het plan steekt.

Het project wordt voor de overige kosten met 12 miljoen MIT-gelden gefinancierd, ProRail betaalt het resterende bedrag. Het huidige beleid van ProRail en het ministerie van Verkeer en Waterstaat is erop gericht alle gelijkvloerse overwegen in Nederland te vervangen door ongelijkvloerse.

Reageer op dit artikel