nieuws

Heijmans neemt last NMa-boete

bouwbreed

rosmalen – Heijmans treft toch een voorziening voor de bouwfraude. De opgelegde NMa-boetes van in totaal 15 miljoen euro worden ten laste gelegd van de winst over 2003. Die komt daarmee uit op 60 miljoen euro.

De bouwer uit Rosmalen zegt “uit voorzichtigheid” de last te nemen. “Het is onzeker of vóór afsluiting van de jaarrekening van 2003 duidelijkheid bestaat over de definitieve hoogte van de boete, daarom wordt nu voor het maximale bedrag een bijzondere last genomen.”

Volgens Heijmans betekent dat niet dat het bouwconcern zich heeft neergelegd bij de boetes van de kartelautoriteit. “Wij bestuderen de beschikkingen van de NMa. Een definitief besluit hierover wordt op 30 januari genomen.”

De kartelwaakhond legde Heijmans in december boetes op voor betrokkenheid bij het wegenbouwkartel Schiphol Acht, verboden aanbestedingsafspraken in Noord-Nederland, het atletiekbanenkartel en mededingingsbeperkende afspraken rond de Noord-Zuidlijn.

Kartelverbod

De NMa bestrafte tegelijkertijd nog eens 21 bouwers wegens overtreding van het kartelverbod. De totale boete bedroeg ruim 100 miljoen euro.

Koninklijke BAM Groep, die 27,5 miljoen euro boete kreeg, trof al eerder een voorziening. Het concern schroefde daarop de winstverwachting terug van 80 miljoen euro tot 52,5 miljoen.

Ballast Nedam is niet van plan een last te nemen. De derde beursgenoteerde bouwonderneming van Nederland gaat de opgelegde boete van 15 miljoen euro aanvechten en verwacht als winnaar uit de bus te komen. “Daarom treffen wij geen voorziening”, liet het bedrijf eerder weten.

Heijmans verwacht over het afgelopen jaar een winst te boeken van 75 miljoen euro, 16 procent minder dan een jaar eerder. Door de genomen maatregel heeft de bouwer de winstprognose bij moeten stellen tot 60 miljoen euro. De aannemer wil een dividend van 1,22 euro per gewoon aandeel uitkeren. Dat is 40 procent van het verwachtte nettoresultaat vóór de last.

Eind vorig jaar liet Heijmans weten zich de komende tijd te concentreren op verhoging van de winst. Afgelopen jaren werkte de aannemer vooral aan vergroting van de omzet. Dat werd vooral bereikt door het plegen van overnames. Door de verslechterde economische omstandigheden is het echter moeilijker geworden geld te lenen.

Op 11 maart maakt Heijmans de definitieve resultaten over 2003 bekend.

Reageer op dit artikel