nieuws

Gunning Engels windmolenpark aan Deens bedrijf

bouwbreed

fredericia – Het Deense energieconcern Elsam heeft een opdracht voor de bouw van de fundamenten van een offshore-windmolenpark bij de monding van de Theems aan de Oost-Engelse kust gegund aan MT Højgaard.

Het aan dit eveneens Deense aannemersbedrijf toegekende contract heeft een waarde van tegen de 27 miljoen euro. De fundamenten worden aangelegd met behulp van een mobiel olieplatform en bestaan uit 44 meter lange stalen buizen met een doorsnee van 4,5 meter die 30 tot 35 meter de zeebodem in moeten worden geheid.

Elsam deed eerder met een dergelijke aanpak ervaring op bij een soortgelijk offshore-project op de thuismarkt. Ook qua levering van de turbines is het project een Deens onderonsje. Die levering komt namelijk op het conto van NEG Micon. Deze windturbinefabrikant was de eigenaar van de licentie, die vorige maand echter door Elsam werd overgenomen.

Het energieconcern steekt in totaal 135 miljoen euro in het project, dat in de loop van het jaar 2005 bedrijfsklaar moet zijn. Dan staan er op de locatie Kentish Flat bij de monding van de Theems dertig windmolens met een hoogte van 115 meter en een gezamenlijk effect van 82,5 megawatt. Het werk begint deze zomer.

Reageer op dit artikel