nieuws

Graafwerk voor meer in Blauwe Stad van start

bouwbreed

winschoten – Het graafwerk voor het meer van de Blauwe Stad begint deze week. Over precies een jaar moet het eerste water stromen in de plas waaraan de nieuwbouwwijk in Winschoten zijn naam dankt.

“Het is een echte mijlpaal”, zegt een woordvoerder van het projectbureau de Blauwe Stad. “De voorbereidende werkzaamheden zijn achter de rug. Nu begint het grote werk.”

De projectorganisatie verwacht dat de eerste woningen volgend jaar worden opgeleverd. “Dan start ook de verkoop van de eerste kavel”, aldus een toelichting van de organisatie. Om dat te bereiken moet eerst 4,5 miljoen kubieke meter grond worden verplaatst om het meer te kunnen aanleggen. De projectorganisatie is optimistisch en verwacht dat begin volgend jaar het eerste water door het meer zal stromen.

“Daarna zal het ongeveer een jaar duren voordat de definitieve contouren van het meer zichtbaar zijn. Halverwege 2006 zal het definitieve waterpeil zijn bereikt. Het bevaarbare deel van het meer is dan overal minimaal 1.30 meter diep.”

De grond die bij de aanleg van het meer vrijkomt wordt opnieuw gebruikt binnen de Blauwe Stad. Het materiaal wordt gebruikt bij de aanleg van dijken en eilanden in het meer. “Er wordt dus geen grond aangevoerd of afgevoerd, maar uitsluitend verplaatst binnen het plangebied.”

In de Blauwe Stad verrijzen ongeveer 1400 woningen met daaromheen een immens natuurgebied. Verder komen er onder meer recreatiemogelijkheden en een jachthaven. Het projectbureau spreekt over “het spectaculairste landschapsproject sinds de drooglegging van de IJsselmeerpolders”.

Vandaag verricht minister Dekker (VROM) de starthandeling voor de aanleg van het meer.

Reageer op dit artikel