nieuws

Gesprongen waterleiding oorzaak lekkage Stein

bouwbreed Premium

stein – Een gesprongen waterleiding is de oorzaak van de duikverschuiving in het Limburgse Stein. Woordvoerder K. Wu van Rijkswaterstaat gaf gisteren enigszins beschaamd toe dat in de loop van gisterochtend bij toeval de kapotte waterleiding is ontdekt.

De waterleiding van de Waterleidingmaatschappij Limburg loopt onder het Julianakanaal door naar het plaatsje Meers en stamt uit de tijd voor de aanleg van het kanaal in 1937. Rijkswaterstaat dacht aanvankelijk dat deze waterleiding wat verderop in de dijk lag.

S. van Baars van de vakgroep waterbouw en geotechniek van de Technische Universiteit Delft legt uit hoe de dijk kon schuiven. “Als een leiding lekt, stijgt daardoor de waterdruk in de dijk. Er komt water aan de landzijde in de klei van de dijk. Die glijdt dan onder zijn eigen gewicht onderuit.”

Baars geeft aan dat de verschuiving van de dijk in Stein mogelijk een combinatie is van factoren. Als de dijk minder steil was, had dit volgens hem niet hoeven te gebeuren. Bovendien heeft de droge zomer de klei bros gemaakt, waardoor de dijk makkelijker door het lichte gewicht kon bezwijken. Van Baars kent zo snel geen enkel voorbeeld in Nederland waarbij een dijk is verschoven door een lekkende waterleiding. “We houden niet van waterleidingen in dijken.”

Met de afsluiting van de waterleiding in Stein lijkt de verdere destabilisatie van de dijk voorkomen. Wu van Rijkswaterstaat sluit niet uit dat er alsnog een damwand moet worden geplaatst, omdat de dijk flink beschadigd is. Donderdag keerde het schip, dat de nieuwe damwand van 12 meter hoog en 50 meter breed aanvoerde, met de lading terug naar de haven van het Limburgse dorp. Als er daadwerkelijk damwanden worden geplaatst, moet dit uiterst voorzichtig gebeuren omdat hevige trillingen in de zwakke dijk fataal kunnen zijn.

Wu legt uit dat de damwand, die overigens tweedehands is, dan in de grond wordt geduwd en mogelijk getrild. “Het trillen gaat aritmisch omdat we moeten kijken of het dijklichaam niet te veel in beweging komt.” Het gebied rondom het lek in de dijk is onstabiel omdat het erg nat en drassig is geworden. Onderzoeksbureau GeoDelft plaatste donderdag meetapparatuur om alle bewegingen in de dijk te controleren.

Wandelaars wezen Rijkswaterstaat er donderdag op dat er meer lekkages in de dijk voorkomen. Wu: “Dat is wat paniekerig. Mensen gaan nu veel beter opletten en zien opeens overal water vloeien.” Het ging volgens Wu om water uit het drainagesysteem van de dijk.

Reageer op dit artikel