nieuws

Geen zuivele koffie

bouwbreed

Europa loopt eindelijk niet meer heel ver achter op de Verenigde Staten. Na de Enron-affaire en andere boekhoudschandalen was het een kwestie van afwachten wanneer in Europa een leuk schandaal zou optreden. Het is uiteindelijk zuivelconcern Parmalat geworden, bij pastaliefhebbers met een geraspte Parmezaanse kaas erover geen onbekend merk. Maar liefst 7,7 miljard euro is […]

Europa loopt eindelijk niet meer heel ver achter op de Verenigde Staten. Na de Enron-affaire en andere boekhoudschandalen was het een kwestie van afwachten wanneer in Europa een leuk schandaal zou optreden. Het is uiteindelijk zuivelconcern Parmalat geworden, bij pastaliefhebbers met een geraspte Parmezaanse kaas erover geen onbekend merk.

Maar liefst 7,7 miljard euro is verdwenen dankzij malversaties die al enkele koppen hebben doen rollen. Wat zal Deloitte blij zijn niet beursgenoteerd te zijn. De huisaccountant van Parmalat is door het bedrijf buiten de deur gezet omdat niet zij, maar de accountants van een dochter op de Kaaimaneilanden achter de malversaties is gekomen. Het toont in ieder geval aan dat de Europese economie net zo volwassen is geworden als de Amerikaanse: weinig zuivele koffie dus.

De beleggers beginnen ondertussen wel horendol te worden. Echt hard macro-economisch nieuws was er niet, integendeel. Dat de Europese Centrale Bank de rente niet verlaagde, wist iedereen al van tevoren. Een tegenvaller was echter wel dat de nieuwe bankpresident Trichet niet tekeer ging tegen de lage dollarkoers.

Ondanks het feit dat bedrijven met belangen in de VS slechts boekhoudkundig last hebben van de dollar, vinden beleggers het hoe langer hoe minder aardig. Hun dividend wordt immers wel berekend over de boekhoudkundige winst, dus reken maar uit. De effecten van de nog steeds stijgende euro ten opzichte van de dollar zijn voor die bedrijven dan ook duidelijk zichtbaar. Gek genoeg echter niet bij ingenieursbureaus als Arcadis en Fugro.

De afwaardering van de olievoorraden kostte Shell echter nog veel meer. Daar schrokken de beleggers echt van.

Ook Rob van Gelder van Koninklijke Boskalis Westminster wist de beleggers aan het schrikken te maken. Hij vertelde tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst feitelijk absoluut geen nieuws. Dat het momenteel een vechtmarkt is waar de prijzen onder druk staan, en dat zandleveranties vanuit Indonesië nog steeds niet op gang komen, is bepaald geen schokkend nieuws voor beleggers die de markt in de gaten houden. Toch kostten de mededelingen van Van Gelder de baggeraar 8 procent. Het toont maar weer eens de nervositeit onder beleggers die kennelijk met hun voeten in plaats van met hun hoofd denken.

Wim van Vonno van BAM is wat dit betreft slimmer dan Van Gelder. Hij houdt gewoon zijn mond dicht en wordt beloond met een gestaag stijgende koers die inmiddels de 23 euro is gepasseerd. Wellicht heeft dit te maken met het hoge totaalrendement dat de Bunnikse bouwer de belegger in 2003 heeft weten te geven.

Bij de ingenieurs is de opmars eind deze week opmerkelijk. Ook hier werd de 23 euro gepasseerd.

Wellicht is hier het adagium: alles liever dan zuivel.

Reageer op dit artikel