nieuws

Frans scherm dempt dertig procent meer verkeerslawaai

bouwbreed

den haag – Een nieuw ontwikkeld geluidsscherm van Franse makelij is zon 30 procent stiller dan bestaande geluidsschermen.

Dat stellen de onderzoekers van de Ecole Polytechnique die met wegveiligheidspecialist Colas het �stille� geluidsscherm construeerden. Het resultaat kreeg eerder de Siemensprijs voor toegepast onderzoek.

Het scherm dempt het geluid van (spoor)wegverkeer met behulp van onregelmatig gevormde objecten met gekartelde of geruwde geometrische vormen. Die dempen het geluid beter dan objecten met een glad oppervlak. Onregelmatig gevormde objecten zijn evenwel moeilijker te produceren. Om die reden gebruiken de onderzoekers van de Ecole Polytechnique en Colas geluidsabsorberend materiaal dat gemakkelijk in de gewenste vorm is te brengen.

Het scherm bestaat uit panelen van 50 vierkante centimeter waarvan het oppervlak is bezet met kegels en afgeknotte pyramides uit houtvezelcement. De handelsuitvoering van het scherm komt in een groot aantal vormen en kleuren zodat het makkelijk aan de omgeving kan worden aangepast.

De ontwikkelaars bieden het systeem aan voor proefnemingen op locatie. De kosten liggen tussen 190 en 200 euro per vierkante meter. In Frankrijk wordt binnenkort de eerste �echte� uitvoering gerealiseerd.

Reageer op dit artikel