nieuws

Forever Asfalt prijs van 75-jarige

bouwbreed

breukelen – De prijsvraag Forever Asfalt ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de VBW-Asfalt heeft vijf winnaars opgeleverd in drie categorieën. Zij krijgen op 6 februari hun prijs uitgereikt op een besloten bijeenkomst op het hoofdkantoor in Breukelen.

De Vereniging tot Bevordering van Werken in Asfalt (VBW-Asfalt), de vereniging van asfaltproducerende en -verwerkende wegenbouwbedrijven in Nederland, vierde vorig jaar zijn 75-jarig bestaan. “We hebben het bescheiden gehouden”, aldus woordvoerder ing. E.J. de Jong. “Voor de wegwerkers hebben we een feest georganiseerd. Op het briefpapier staat een kleurrijke �vlag� met de tekst �Forever Asfalt�. En we hebben een prijsvraag uitgeschreven.” De prijsvraag heeft 21 inzendingen opgeleverd.

De jury onderscheidde drie categorieën. In de eerste categorie onder de noemer �vrije expressie� ging de eerste prijs naar de Stichting Observatorium, voor de toepassing van asfalt in een kunstwerk langs de autosnelweg bij Nieuw-Terbregge. De kunstenaars stapelden schollen asfalt op een geluidswal. De schollen zijn afkomstig van de bouwweg van de woonwijk achter de wal. Vanaf het kunstwerk kunnen wijkbewoners de autosnelweg observeren. Het gaat om een tijdelijk kunstwerk. Na afloop wordt het asfalt alsnog gerecycled en verwerkt in een wegdek.

De tweede prijs in de eerste categorie wordt uitgereikt voor een experiment met als titel �Moderne fossielen in het landschap�. De kunstenares Hester Oerlemans heeft zich gebogen over het wandelpad tussen twee verpleeghuizen in Lelystad. In het asfalt staan afdrukken van voorwerpen zoals een hoefijzer, een schaar, een nijptang. Deze voorwerpen symboliseren de herinneringen van de bewoners van de verpleeghuizen. Daarnaast zijn figuren en door de bewoners geschreven gedichten in het asfalt ingewalst.

Professionals

Een geheel ander karakter heeft de categorie �Techniek en professionals�. De eerste prijs gaat naar Rémy van den Beemt van de Zuid-Nederlandse Asfalt Centrale (ZNAC). Hij ontwikkelde een gestandaardiseerd monstername op basis van het principe �uit de stroom en automatisch�. Het uitgewerkte systeem kan niet zo maar bij elke asfaltinstallatie worden toegepast, maar het principe maakt met beperkte kosten een grote beheersing van de kwaliteit mogelijke, staat in het juryrapport.

De tweede prijs in de tweede categorie is voor J.H.E. Lefers. Hij verzon een methode om hobbels in het asfalt aan te brengen als alternatief voor naderhand aangebrachte verkeersremmende �punaises�.

In de laatste categorie viel slechts één prijs. Deze wordt uitgereikt aan ir. Diederick Bouwmeester, die afstudeerde op het onderwerp �probabilistisch ontwerpen van een asfaltconstructie�.

In het eindrapport van de recent afgestudeerde ingenieur staat een uitgewerkt model voor het bepalen van de risico�s op scheurvorming door vermoeiing. Volgens de jury is dit een belangrijk onderwerp, met het oog op het toenemende aantal prestatiecontracten.

Een aanmoedigingsprijs tenslotte gaat naar dr.ir. M. Huurman van de sectie �Road and Railway Engineering� van de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft. Hij begeleidde het afstuderen van Bouwmeester. De jury waardeert dat hij studenten aanmoedigt om aandacht te besteden aan de risico�s van het ontwerpen in asfalt. De aanmoedigingsprijs bestaat uit de deelname aan een congres over probabilistiek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels