nieuws

Fervente beursbezoeker krijgt druk voorjaar

bouwbreed Premium

den haag – Op 12 januari gaat het vakbeurzenseizoen 2004 traditioneel van start met de Bouwvakbeurs in Zuidlaren. Tot midden mei volgen dan nog eens ruim 25 soortgelijke evenementen. Kortom, het wordt een zeer druk voorjaar voor de fervente beursbezoeker. Of wordt het juist een stuk rustiger op de beursvloer? Want de explosieve groei bij de op de bouw gerichte beursevenementen maakt de bezoekersspoeling onvermijdelijk erg dun.

Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Zuidlaren, Maastricht, Den Bosch en niet te vergeten Hardenberg zijn de locaties waar in ons land traditioneel de op de bouw gerichte beursactiviteiten plaatsvinden.

Eindhoven, Zwolle, Leiden, Rijswijk, Rosmalen en bijna ook Lisse zijn de relatieve nieuwkomers, waardoor het aantal bouwbeursachtige locaties komend voorjaar op niet minder dan twaalf staat. Daarbij zijn de beurslocaties direct over de grens niet eens in ogenschouw genomen. Met Essen, Brussel, Gent, Hasselt en Kortrijk zijn zo�n vijftien met de auto gemakkelijk aan te rijden plaatsen aangeboord. Wie wat verder weg wil kan bijvoorbeeld naar München of Berlijn.

De eerste afzegging is ook al binnen: de relatiebeurs BouwVakWest in de Bakker Hallen in Lisse. Die stond gepland voor 19 tot en met 21 januari, maar de organisator heeft het evenement afgeblazen vanwege “een slecht investeringsklimaat, bezuinigingen en weinig nieuws”. Mogelijk is dit niet de laatste afzegging, want de innovatiegraad bij bouwproducten ligt momenteel niet bijzonder hoog.

Door het grote aantal evenementen zal het vinden van echte primeurs voor de meeste beursbezoekers geen prioriteit meer zijn. Maar om succesvol te netwerken is het ook niet nodig om tien vakbeurzen af te lopen. Kortom, de verwachting is gerechtvaardigd dat het op menige vakbeurs dit voorjaar wat rustiger is dan de organisatoren hadden gehoopt.

De januari-beurzen hebben nog het voordeel de eerste te zijn en ze kunnen wellicht profiteren van een vorstperiode. Voor de beurzen in de loop van februari en zeker die in maart kan het een stuk moeizamer worden om voldoende bezoekers binnen te halen.

De exploitant van de Utrechtse Jaarbeurs onderkent de groeiende angst onder exposanten voor te weinig bezoekers. Vandaar de �Niet goed, geld terug� actie bij veel van de beurzen.

De primeur van deze actie gaat naar de vakbeurs voor verwarming, sanitair en klimaatbeheersing VSK, die in februari plaatsvindt. Komen er in vijf dagen minder dan 50.000 bezoekers, dan restitueert de Jaarbeurs de standhuur aan de exposanten. Daarmee neemt de organisatie een weloverwogen financieel risico ter onderschrijving van het vertrouwen in eigen kunnen.

Beursorganisatoren lijken voor een deel ook al rekening te houden met selectiever bezoek. De meer regionaal georiënteerde evenementen krijgen in toenemende mate een specialistisch onderwerp. De Evenementenhal Hardenberg excelleert op dit punt.

De Twentse ondernemer Hennie van der Most heeft al vaker laten zien te weten “wat de mensen leuk vinden”. Sinds kort exporteert hij zijn all-in beursformule naar de Randstad. Daar wordt Evenementenhal Rijswijk, voorheen de Darling Market, onder zijn leiding omgevormd tot een �voorbeeldig� entertainmentcentrum en beurscomplex.

De organisatoren noemen Geveltotaal “een nieuwe vakbeurs over de schil van het gebouw”. Het wordt een tweejaarlijks evenement in het Rotterdamse Ahoy�complex. De vakbeurs stelt de gevel in al z�n uitingsvormen centraal en daaronder valt ook het dak als �vijfde gevel�. Daarmee onderscheidt Geveltotaal zich van voorloper View, die zich alleen met de invulling van de gevel bezighield: kozijnen, ramen, deuren etc.

Geveltotaal omvat ook een innovatieprijs en een architectuurprijs, er komen themapleinen met onderwerpen als renovatie, hellend dak, IFD, veiligheid en klimaatbeheersing.

Reeds meer dan honderd bedrijven hebben zich aangemeld voor deelname.

“Elke even jaar, als de bouwbeurs in Utrecht niet wordt gehouden, is er een succesvolle bouwbeurs in Zuidlaren voor de drie noordelijke provincies. Als men bedenkt dat in de provincies onder de rivieren bijna driemaal zoveel bedrijven actief zijn in de bouwnijverheid als in de drie noordelijke provincies, dan moet de Bouwbeurs Zuid-Nederland een succesvolle toekomst tegemoet gaan”, zo verkoopt organisator Expolaan BV de nieuwe Bouwbeurs Zuid-Nederland, die begin maart plaatsvindt in het Beursgebouw in Eindhoven.

De beurs richt zich op de totale bouwwereld en wordt elk even jaar gehouden. De eerste editie krijgt een betonpaviljoen. Verder ligt het accent op innovatie en duurzaamheid in renovatie en onderhoud.

TABELKOP:Vakbeurzen voorjaar 2004

maanddagennaamlocatie

januari12 – 16BouwvakbeursZuidlaren

januari13 – 15GWWLeiden

januari13 – 15ArboAmsterdam

januari13 – 18DeuBau, AusBau + FassadeEssen (D)

januari14 – 16GebouwDen Bosch

januari15 – 17PolycloseGent (B)

januari17 – 21BAUMünchen (D)

januari19 – 21BouwVakWestLisse

januari23/1 – 1/2BouwinnovatieHasselt (B)

januari28 – 30GEVELtotaalRotterdam

februari10 – 12Infra RelatiedagenHardenberg

februari11 – 13Infratech BelgiëKortrijk (B)

februari9 – 13VSKUtrecht

februari17 – 19Bouwmaterieel VakdagenHardenberg

februari17 – 21BautecBerlijn (D)

februari26/2 – 7/3BatibouwBrussel (B)

februari17 – 19DakontmoetingsdagenDen Bosch

maart1 – 4Bouwbeurs Zuid-NederlandEindhoven

maart2 – 4Hout & Kunststof VakbeursHardenberg

maart9 – 11Schilders-, glas- en Hardenberg

afbouwvakbeurs

maart9 – 11Schilders-, glas- en Zwolle

afbouw vakbeurs

maart9 – 11InstallatievakbeursRijswijk

maart16 – 18KlimaatvakHardenberg

maart23 – 25Gebruikte Machine VakbeursRosmalenmaart29/3 – 4/4BaumaMünchen (D)

maart30/3 – 2/4BouwRAIAmsterdam

maart/april30/3 – 2/4Intertraffic Amsterdam

april22 – 24AfbouwExpoRosmalen

mei11 – 13Installatie & SanitairDen Bosch

Vinden van echte primeurs voor meeste bezoekers geen prioriteit meer

Reageer op dit artikel